BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olvad a fűtőanyag a reaktorban - olajválság is jöhet

A japán kormány szóvivője szerint nagyon valószínű, hogy olvad a fűtőanyag a fukusimai egyes atomerőmű három reaktorblokkjában.

Ennél súlyosabb baleset aligha történhet egy atomerőműben, de a szakértők szerint így sem kell aggódni.

A reaktormag csak saját olvadásához elég energiát termel, a biztonsági, 13 centi vastag acélborításon nem tudja átrágni magát. Ha viszont nem sikerül megmenteni a reaktorokat, az akár olajválságot is előidézhet.

Az amerikai Nukleáris Szabályozó Bizottság tájékoztatása szerint a japán kormány hivatalosan is az Egyesült Államok segítségét kérte a rekatormagok lehűtéséhez. A tanács "fontolgatja, hogy technikai tanácsokat adjon", ezen túl pedig felszerelést és technikai forrásokat biztosítanak a fukusimai reaktorok hűtéséhez - írja a Guardian.

A reaktormagok zónaolvadása a legsúlyosabb baleset, ami egy reaktorban történhet. A zónaolvadás közvetlen oka a reaktorhűtés meghibásodása. A reaktorok hűtőrendszere közvetlenül a földrengés után, a leállás során hibásodott meg. Azóta több módszerrel is próbálták hűteni a reaktorblokkokat, ezek közül a legkétségbeesettebb az volt, hogy közvetlenül tengervizet eresztettek rájuk - ez könnyen használhatatlanná teheti a reaktorokat.

Japánban pillanatnyilag a reaktorok megmentése a tét. Az már most bizonyos, hogy a fukusimai egyes atomerőmű három reaktorblokkját évekig nem használhatják, de a teljes zónaolvadás esetén az is kérdés, hogy egyáltalán használható lesz-e a telep. A reaktorok kiesése pedig azt jelenti, hogy az ott megtermelt energiát más forrásokból kell majd pótolni, ez pedig biztosan feszültségeket okoz majd az amúgy sem nyugodt olajpiacon.

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.