BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évek óta nem volt ekkora felvásárlás

A Texas Instruments (TI) 6,5 milliárd dollárért felvásárolná a kaliforniai National Semiconductor nevű céget. Ekkora üzlet évek óta nem volt a piacon.

Mivel mindkét cég főleg analóg chipek gyártására szakosodott, a fúzió - melyet a hatóságoknak még jóvá kell hagynia - megerősítheti a TI-t a piacvezető pozíciójában. Az analóg szegmensben a TI 14, a National Semiconductor 3 százalékot birtokol jelenleg. A lépéssel egyúttal a Texas Instruments a teljes félvezetőpiac harmadik legnagyobb cégévé avanzsál az Intel és a Samsung mögött.

A dallasi vállalat nem sokat teketóriázott: a hétfői záróárra 78 százalékos prémiumot ígért, ami még az ágazati szakértőket is meglepte a BBC tudósítása szerint. "A Texas Instrumentset eddig körültekintő cégnek ismertük meg. Vagy van valami titkos szabadalom a National Semiconductor birtokában, ami nagyon kell nekik, vagy más kérők is vannak a piacon és úgy érezték, lépniük kell" - vélte Kim Caughey Forrest, a Fort Pitt Capital elemzője.

Az analóg chipek audio- és videojeleket alakít át digitális jelekké egy sor elektronikus eszközben. Az Apple iPodja és a Motorola Xoom tabletgépe egyaránt használ a Texas Instrumentstől származó analóg chipeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.