BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyszer: Nem akar hatósági árat a kormány

Nem a hatósági ár felé mozdul el a kormányzat a gyógyszerkassza kiadásainak csökkentése során – valószínűsítette Nagy Anna kormányszóvivő a Duna Televízió kedd reggeli műsorának adott interjúban. Azt azonban leszögezte: elsődleges cél az államadósság csökkentése, és a hosszabb távú tervek érdekében a megtakarított pénzt erre a célra fordítja a kormány.

A tanulmányok azt mutatják, hogy minden harmadik doboz gyógyszert kidobunk a kukába. Nem egy, és nem két olyan dolog van a hazai gyógyszer-támogatási rendszerben és a gyógyszerfelhasználás terén, amit még az érintettek és a szakmai szervezetek is feleslegesnek, pazarlónak, és főleg nem okos támogatásnak tartanak – nyilatkozta Nagy Anna kormányszóvivő a Reggel a Dunán stúdiójában.

A kérdésre, hogy miként lehet a közel háromszázötven milliárdos gyógyszerkasszából a kormány szándékai szerinti százhúsz milliárdot megtakarítani úgy, hogy a lakosság költségei e téren ne növekedjenek, Nagy Anna azt mondta: úgy lehet ezt a spórolást véghezvinni, hogy átnézik a mai pazarló rendszert és megkeresik a támogatási rendszerben ott lévő, de lényegében szükségtelen elemeket.

A vázolt helyzet okai összetettek – mondta Nagy Anna, aki szerint nagyon megnőtt a gyógyszertámogatások mértéke az elmúlt években. “Azt mondjuk, hogy legfeljebb háromszáz milliárd forintra kéne beállnia a gyógyszerkasszának - néhány évvel ezelőtt ugyanennyi volt, tehát ez nem egy olyan szám, amiről soha senki nem hallott” - hangzott az interjúban. A csökkentés célja, hogy a kassza ne rójon túl nagy terhet a költségvetésre.

A hatósági ár valószínűleg nem az az irány, amit követni fogunk – mondta a kormányszóvivő. A kormány egyébként – mielőtt bevinné a gyógyszerkassza ügyét a közigazgatási egyeztetésbe – konzultált a szakmai szervezetekkel, a gyártókkal, a betegek szervezeteivel, a nagykereskedőkkel, az összes érintettel.

Azt azonban látni kell: elsődleges cél az államadósság csökkentése a Széll Kálmán terv szerint. “Ha a megtakarításokat valami másra költenénk – mint ami tegnap elhangzott a gyógyszergyártóktól –, akkor pontosan az a cél nem teljesülne, amiért ez az egész történik. Tehát, hogy az államadósság csökkentésével a gazdaság olyan helyzetbe kerüljön, amikor a pedagógusok, rendőrök, vagy a más területeken dolgozók béremelését majd végre lehet hajtani” - hangoztatta Nagy Anna.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.