BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az okosmérő-tenderek

Készülnek a közműcégek és az energiahivatal az okos, azaz a felhasználás ésszerűsítését és csökkentését szolgáló fogyasztásmérők bevezetésére. Vannak aggályok is: az eszközök és rendszereik túl drágák, energia- és vízfelhasználásunk pedig nehezen csoportosítható át.

Okos fogyasztásmérők és a használatukhoz szükséges informatikai rendszerek beszerzésére írna ki pályázatot hamarosan három hazai közműszolgáltató. A mérők és a rendszerek segítségével az E.On, az Elmű és az EdF Démász 4-6 hónapos kísérleti mérésre készül, s tapasztalatok alapján esetleg indul a Magyar Energia Hivatal (MEH) országos szintű okos mérésre kiírandó pályázatán. Várhatóan olyan cégektől fogad be ajánlatokat a MEH, amelyek legalább tízezer mérőórás mintáról gyűjtöttek adatokat. Az őszre kell elkészülnie az ezzel kapcsolatos szabályozásnak is.

2020-ra az uniós háztartások 20 százalékát kell felszerelni ilyen berendezéssel, de a közműcégek ajánlatában már ez évtől kell az okos mérésnek is szerepelnie, sőt a napszakfüggő, változó díjszabásnak is.

Az okos mérők lehetővé teszik a felhasználó és szolgáltató közötti oda-vissza információáramlást, közvetve tehát segítik a fogyasztás csökkentését. Használatukkal megakadályozhatók az áram- és gázlopások is, hiszen a mérési központban azonnal észlelik a rendszer minden rendellenességét. Egyszerűbb és gyorsabb lesz a nem fizető fogyasztók kikapcsolása is, és ezen háztartásokban az is megoldható, az alap-áramellátás megmarad, de pél-dául a szórakoztatóelektronikai berendezések nem használhatók. Általuk jobban elterjeszthető az előrefizetős fogyasztás is.

Vannak azonban ellenérvek is. Okos mérőket ugyanis csak ott érdemes felszerelni, ahol a nagy fogyasztású vevő a mérési adatok ismeretében kiválaszthatja az áramszolgáltatója csomagjából a neki leginkább kedvező termékeket. Ekkor megtérülhet az átlagosan 100 eurós készülék vásárlására, telepítésére és üzemeltetésére fordított összeg. Erre kicsi a remény a hazai egyetemes (lakossági, kisfogyasztói és közintézményi) szolgáltatásban, ahol az áramértékesítés árrése negatív. A lakosság ráadásul jórészt tisztában van a fogyasztásával, de a változtatási lehetőségei korlátozottak. Ott viszont – például az ipari fogyasztóknál –, ahol érdemes folyamatosan kísérni az áramfelhasználást, Magyarországon is okos mérőket telepítettek. Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport szóvivője szerint érdemesebb a háztartási okos mérőkre szánt pénzt a hálózatok üzembiztonságának növelésére fordítani.

Derűlátóbb a termékek és rendszereik egyik nagy forgalmazója, a svédországi Metrima Energi AB közép-európai ügyvezető igazgatója. Peter Steinreich elmondta, hogy a svéd háztartásokat már öt éve ellátták okos mérőkkel, ott egy berendezés éves költsége a szolgáltató 20 eurójába kerül. Ma egy átlagos svéd dolgozó fizetésének 1,2 százalékát viszik el a közműdíjak, a magyarországi arány 18 százalék. Igaz, a 2-4-5 év alatt megtérülő magyarországi bevezetésénél szerinte állami támogatásra is szüksége lehet a magas adókkal sújtott közműtársaságoknak. Tommy Blohm, a Metrima igazgatósági tagja szerint a 10 percenkénti leolvasás hasznosításaként a svédországi lakosok érdemben lejjebb vitték fogyasztásukat lakásuk hőmérsékletének beállításával, fogyasztásuk átcsoportosításával.

„Az okos mérés létjogosultságáról csak az első hazai pilot projektek lezárultával mondható érdemben bármi is. Az eddig tapasztalatok olyan országokból származnak, ahol lényegesen magasabb az egy fogyasztási helyre jutó átlagfogyasztás, mint nálunk, így azok nem igazán relevánsak. Hazai kísérletekre van szükség” – mutatott rá Kutas István, az E.On Hungária szóvivője.

Egyre több a versenyző

A Metrima berendezései Temesváron, leolvasó egységei Linköpingben készülnek, ahol az informatikai fejlesztés is történik.

A cég indulna az összes, érintett magyarországi tenderen, a bevált svéd szabályozást pedig bemutatja a hazai illetékeseknek. Az MVM és az Elmű a napokban indított próbaprojektet a svéd cég eszközeire alapozva.

Sokan mások is kínálnak okos mérőt, így a dán Landis+Gyr, a francia Sagem, a szlovén Iskra vagy a magyar Ganz Mérőgyár, de jönnek a kínaiak is. A Deutsche Telekom egyik vezetője szerint a terület piaca nagyobbra nő az interneténél is.

A cég indulna az összes, érintett magyarországi tenderen, a bevált svéd szabályozást pedig bemutatja a hazai illetékeseknek. Az MVM és az Elmű a napokban indított próbaprojektet a svéd cég eszközeire alapozva.

Sokan mások is kínálnak okos mérőt, így a dán Landis+Gyr, a francia Sagem, a szlovén Iskra vagy a magyar Ganz Mérőgyár, de jönnek a kínaiak is. A Deutsche Telekom egyik vezetője szerint a terület piaca nagyobbra nő az interneténél is.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.