BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Roham indulhat a csillagokért

Az elmúlt két hónapban duplájára nőtt azon hazai szállodák száma, amelyek csatlakoztak az új hotelminősítő rendszerhez. Amelyek kimaradnak, júliustól nem használhatják a csillagokat, az átmeneti időszakot azonban meghoszszabbíthatják.

A rendkívül döcögős kezdés után az elmúlt két hónapban jelentősen megnőtt a magyarországi szállodák érdeklődése az új hotelminősítő rendszer, a Hotelstars Union iránt: míg február elején még csak hét szálloda minősítése történt meg, és kilencven ház regisztrált a rendszerbe, addig a legfrissebb adatok szerint már 28 létesítménynél fejeződött be az eljárás, és további 188 csatlakozott. A csillagos védjegyrendszert működtető Magyar Szállodaszövetség nagy rohamra számít az elkövetkező bő két hónapban. „Valóban elkezdtek mozgolódni a hotelek, arra számítunk, hogy nagyon sokan a júliusi határidő előtti utolsó pillanatban döntenek. Várakozásaink szerint a nyárra elérheti a 250-300-at a rendszerhez csatlakozott létesítmények száma, a következő esztendőkben pedig további évi ötven-hatvanat várunk” – mondta a Világgazdaságnak Kovács István, a szállodaszövetség főtitkára.

A lapunknak nyilatkozó szállodások is hasonlóan látják a helyzetet. Klemm Balázs, a hat vidéki és egy budapesti hotelt működtető Service 4 You Kft. ügyvezető igazgatója szerint a kezdeti habozás után a szállodák többsége kezdi felismerni, hogy valóban szükség van az egységes minősítő rendszerre a létesítmények színvonalának megemelése, valamint a vendégek tájékozódásának elősegítése érdekében. „A magasabb minőség a piacra mostanában jellemző negatív árspirált is megállíthatja, ez segíthet abban, hogy az ágazat kimásszon a válságból” – tette hozzá. Elmondta: a hét hotelükből ötöt regisztráltak a rendszerbe – két alacsonyabb kategóriás házuknál azonban a „kimaradás” mellett döntöttek. „Üzletileg főként a háromcsillagos szinttől és attól felfelé éri meg arra költeni, hogy az adott szálló használhassa az egységes csillagos védjegyrendszert, az ennél alacsonyabb kategóriákban ez jelentős pluszforgalmat nem hoz, viszont többletköltséggel jár” – véli.

Más hotelekben is mérlegelés tárgyát képezi, hogy csatlakoznak-e a Hotelstars Unionhoz, így például a Baktalórántháza szomszédságában található négycsillagos Business Hotel Fenyves vezetői is ezen tanakodnak jelenleg. „Biztos, hogy ebbe az irányba tart a világ, és magát az egységes követelményrendszer elképzelését is alapjában véve jónak tartom, a problémája viszont az, hogy a helyi sajátosságokat nem veszi figyelembe. Jelenleg azt mérjük fel, hogy a minősítés mennyi pénzünkbe kerülne, a díjon felül milyen apróbb munkákat kellene elvégeznünk, és hogy ez üzletileg valóban megtérülne-e” – mondta lapunknak Krivács András, a szálloda igazgatója. Saját tapasztalatukból kiindulva ugyanis úgy látja, hogy ha egy szálloda magas minőségű szolgáltatást nyújt, és mindig elégedetten távoznak a vendégek, akkor hivatalos csillagok nélkül is működhet sikeresen. Ez szerinte a hozzájuk hasonló kisebb kapacitású házak esetében különösen igaz. Úgy véli azonban: nehezíti a hazai hotelek helyzetét, hogy túlságosan rövid idő volt az átmenetre, és ők is valószínűleg csak a július elsejei határidő előtti napokban tudják meghozni a végleges döntésüket.

Tény, hogy alig több mint két hónappal a rendszer élesítése előtt eddig csupán 28 szálloda minősítése történt meg. Ezzel kapcsolatban Kovács István elmondta, hogy nem a szövetség jelenti a szűk keresztmetszetet a folyamat lassúságában. „A regisztráció után akkor tudjuk elkezdeni az adott szálloda vizsgálatát, ha az befizette a díjat, illetve ha elvégezte az önminősítését, és azt elküldte nekünk. Általában ezek késlekedése miatt szokott megnyúlni akár egy-másfél hónaposra az egész folyamat, pedig maga az ellenőrök által tartott helyszíni szemle néhány óra alatt lezajlik” – magyarázta. Hozzátette: a hátralévő idő rövidsége miatt azoknak is engedélyezik a csillagok további ideiglenes használatát, akik minősíttetése nem történik meg július elsejéig, de addig regisztrálják magukat a szövetségnél a rendszerbe. A későn eszmélő szállodások számára az is reménysugarat jelenthet, hogy a januárról eleve júliusra módosított „csillaghasználati” morató-riumot tovább tolhatják, legalábbis a parlamenti szakbizottság egy márciusi ülésén elhangzott: a tárca ezt fontolgatja.

Nemzetközi rendszer

Hét uniós tagállam – Ausztria, Csehország, Hollandia, Magyarország, Németország, Svájc és Svédország – szállodaszövetsége alapította meg 2009 decemberében a közös szállodai minősítési rendszert működtető Hotelstars Uniont. Ennek fő célja, hogy a vendégek tájékozódásának megkönnyítése céljából azonos követelmények alapján minősítsék a hét országban jelenleg levő körülbelül 17 ezer szállodát. Azóta Észtország, Lettország, Litvánia is csatlakozott a rendszerhez, Szlovákia, Luxemburg felvételére pedig az elkövetkező hetekben kerülhet sor.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.