BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban lehet, aki Németországban pályázna szakmunkára

A németországi szakmunkásokat foglalkoztató vállalkozások sokkal szívesebben alkalmaznának német munkanélkülieket, semmint bevándorlókat. Pedig Európa legerősebb gazdaságában legalább annyira égető probléma a szakmunkáshiány, mint nálunk.

A szakipari vállalakozások szövetségének (ZDH) felmérése szerint a németországi cégek mindössze két százaléka venne fel külföldi kétkezi munkást, legtöbbjük német állampolgárt választana. Holott Németországban a legtöbb vállalkozás nem talál megfelelő szakmunkást.

Otto Kentzler, az ZDH elnöke szerint a munkanélküliek képzésével hatékonyabban lehetne orvosolni a szakmunkáshiányt, s ezzel lehetne az ország potenciálját javítani. Ez azonban jelentős forrásokat emésztene fel, hiszen szakmunkásból kevés van, s aki dolgozik, vagy munkát keres, az sem megfelelően képzett.

A ZDH felmérése szerint a szövetségbe tartozó vállalkozások 39 százaléka gondolta úgy, hogy a munkaügyi hivatalok által közvetített munkaerő képesítése nem megfelelő, míg másik 39 százalék panaszkodott arra, hogy egyáltalán nem talál szakmunkást.

Május elsejével megnyílt az út nyolc, közép-kelet európai állam munkavállalói előtt a német ajkú országokban a szabad munkavállalásra. Egyelőre azonban nem indult roham a német munkaerőpiac felé a kelet-európai államokból, ugyanakkor a német gazdaságnak egyesek szerint több millió bevándorlóra van szüksége a szakemberhiány ellensúlyozására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.