BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb globális ingatlanválságnak nézünk elébe

Egy újabb ingatlanválság lehetősége van kibontakozóban - írja a Handelsblatt. A német üzleti lap szerint az Egyesült Államokban és Európa bizonyos részeiben a szakértők azzal számolnak, hogy a közeljövőben az ingatlanárak akár több mint tíz százalékkal is csökkenhetnek.

A Standard & Poor’s számításai szerint csak az Egyesült Államokban 80 milliárd dollár összegű veszteséget jelentene a bankoknak egy ilyen mértékű áresés. A cég friss tanulmányában az elemzők leszögezik, hogy egy ilyen forgatókönyv leminősítéseket vonhat maga után.

Az amerikai piacon az ingatlanbuborék kipukkadása indította be a pénzügyi válságot. A máig tartó krízis 150 milliárd dollár összegű leírásokat eredményezett csak a jelzáloghitelek terén. A nagyobb bankokat Washington megsegítette, a kisebb pénzintézetek közül sok tönkrement, miközben a helyzet normalizálódni látszott. A válságkezelő programok és az ingatlanvásárláshoz nyújtott adókedvezmények hatására az árak újra emelkedni kezdtek, a mentő intézkedések végével azonban az élénkülés ismét véget ért.

A Handelsblatt szerint a szakértők egyetértenek abban, hogy a lakásárindex tovább fog csökkenni. A Standard and Poor’s 5 százalékos csökkenést tart valószínűnek, de a legrosszabb esetben akár 15 százalékos mínusz is bekövetkezhet. Más elemzők ennél is borúlátóbbak, közéjük tartozik a legendás Meredith Whitney. A Goldman Sachs elemzője az amerikai gazdasági növekedés megtorpanásával indokolja prognózisát, amelyet szerinte alátámaszt az is, hogy ismét növekszik azok száma, akiket a bedőlő lakáshitelek miatt kényszerárverés fenyeget.

Európában gondok lehetnek az ír és a brit ingatlanpiacon, utóbbi már most negatív eredményeket hoz. A Morgan Stanley 2011 tekintetében 10 százalékos árcsökkenéssel számol, ez igen rossz hír az olyan óriásbankok számára, mint a Lloyds vagy az RBS. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.