BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borkultúra a bazilika alatt

Esztergomban 3700 négyzetméternyi pincerendszert újított fel a katolikus egyház, turisztikai fogadóközpontot is kialakítottak

A magyar borkultúra és borturizmus központjává átalakított esztergomi bazilika feljárója alatt lévő 3700 négyzetméteres pincerendszer már egy éve fogadja a látogatókat. A megálmodott koncepció működik: a létesítmény már számos rendezvénynek adott otthont.

A megnyitása óta eltelt egy évben az esztergomi bazilika feljárója alatt lévő 3700 négyzetméteres pincerendszerben a magyar borkultúra és borturizmus jegyében kialakított Prímás Pince számos rendezvénynek adott már helyet, így például voltak itt céges ünnepségek, tematikus találkozók, koncertek, bálok, az Európai Unió elnökségéhez kapcsolódó események, valamint borászati és gasztronómiai rendezvények is. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által 760 millió forinttal támogatott és 222 milliós önrészből megvalósult beruházás úgy tűnik, megtalálta rendeltetését.

„Az eredeti rendeltetés szerinti használat folytatása nem volt lehetséges, ezért új funkciókat kellett kitalálni” – mondta Meszleny László, a Prímás Pincét is működtető, egyházi tulajdonú Incoronata vezérigazgatója. Kiderült: az 1800-as évek elején elkészült pincerendszert eredetileg élelmiszerek és borok tárolására alakították ki, majd a sokáig hányatott sorsú létesítmény a közterületről megközelíthetetlenné vált, katonai terület, illetve állami vállalatok raktára lett.

A Prímás Pincének a Nagyszeminárium és az előtte lévő tér 2006-os felújítása után találtak új funkciót. A 11 méter belmagasságú, téglaboltívekkel kirakott pincerendszerben turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki Esztergom és a régió megismertetésére. A pince alagútszakaszán bemutatják a történelmi Magyarország borvidékeit, számos válogatott magyar bor kóstolható és vásárolható. Az ital élvezetét sommelier-k segítik, de a látogató egy feltölthető csipkártya révén maga is végigkóstolhatja a történelmi borvidékek termését.

„A tervezése során a belső hangulat megfogalmazásában teljes mértékű összhang volt a beruházóval. Sikeresen ötvöztük a klasszikus értékékeket a lehető legmodernebb technikával és díszletelemekkel” – vallja Németh Tamás építész, a KIMA Stúdió vezetője. Az egyik legnagyobb feladat a domboldalon a föld alatti építés nehézségeinek leküzdése jelentette, valamilyen formában kezelni kellett az évtized során többször átalakított vízrendszert, megfékezni a váratlan vízbetöréseket – mondta a szakember a munkálatok döntő kihívásáról. Ennek megfelelően megtörtént a pincerendszer csapadékelvezetése, szigetelése, elkészültek a szükséges bontások, és statikai megerősítések.

A belső terek optimális kihasználásához bontásokra is szükség volt, ezek kapcsán figyeltünk az épített téglaboltozatos szerkezet megóvására és feltárására. A látványos tereket határoló, gyönyörűen rakott boltívek szerencsére nem nagyon károsodtak az utóbbi húsz-harminc évben sem – tette hozzá.

A fejlesztés során megvalósult a pincerendszer szigetelése, belső terének olyan átalakítása, amely alkalmassá teszi a turisztikai attrakciók színhelyéül. Ehhez kapcsolódva megtörtént a Várhegy látványosságait összekötő közlekedési utak jelzőrendszerének a kiépítése, a jelentős szintkülönbséget áthidaló új panorámalift megépítése, illetve a turisták fogadásához szükséges kiszolgáló helyiségek kialakítása.

A pincerendszer elemei

Idegenforgalmi fogadóközpont: a prímásnegyed, Esztergom város, a Dunakanyar, a Közép-Dunántúl régió, a Vág–Duna–Ipoly eurorégió és az Ister–Granum eurorégió kulturális, történelmi, természeti nevezetességeit mutatja be

Interaktív borászati kiállítás: a borászatban korábban alkalmazott eljárások, módszerek, és eszközök bemutatása korszerű informatikai és kommunikációs módszerek, interaktív kiállítási technikák segítségével

Barkóczy boralagút: a Kárpát-medence borvidékeit mutatja be (pl. Felvidék, Délvidék, Arad környéke)

Prímás Pince Étterem: a Kárpát-medence minő-ségi gasztronómiáját vonultatja fel



Interaktív borászati kiállítás: a borászatban korábban alkalmazott eljárások, módszerek, és eszközök bemutatása korszerű informatikai és kommunikációs módszerek, interaktív kiállítási technikák segítségével

Barkóczy boralagút: a Kárpát-medence borvidékeit mutatja be (pl. Felvidék, Délvidék, Arad környéke)

Prímás Pince Étterem: a Kárpát-medence minő-ségi gasztronómiáját vonultatja fel A tulajdonos A Prímás Pince üzemeltetője az Incoronata, amely a budavári Mátyás-templom turisztikai hasznosításával foglalkozik. Az Incoronata szorosan együttműködik a közeli – a konferencia- és rendezvényközpontot, valamint szállodát működtető – Szent Adalbert Központtal. Mindkét szervezet önálló egyházi jogi személy.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.