BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már veszik a magyar zöldséget az oroszok

Negatív vizsgálati eredmény esetén szállítható magyar áru Oroszországba

Csaknem két hónappal azután, hogy a németországi, több mint negyven halálos áldozatot követelő hasmenéses járvány miatt elrendelte Oroszország az európai zöldség behozatali tilalmát, tegnaptól újra befogadja a magyar szállítmányokat. „Kaptunk az orosz vámszervektől hivatalos értesítést, hogy már bizonyos vizsgálatok feltételével szállítható magyar zöldség Oroszországba” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Rettiger Péter.

A zöldség-gyümölcs exporttal foglalkozó Astero Kft. ügyvezetője hozzátette: ehhez a járványban problémát okozó kólibaktériumra kell vizsgálatot kérniük. „A korábbi próbák más jellegű kockázatokat szűrtek ki, akkor növényvédő szereket és hasonló anyagokat kerestünk. Mindenesetre a hazai laborok minden gond nélkül képesek ilyen vizsgálatokra” – tette hozzá Rettiger Péter.

Jóllehet a Vidékfejlesztési Minisztérium nyilatkozatai nyomán már a hónap első felében megjelent a sajtóban, hogy exportálható a magyar zöldség Oroszországba, az orosz vámszervek egészen tegnapig megállították és visszafordították az ilyen szállítmányokat. A tilalmat Moszkva fokozatosan, országonként oldotta fel, az első körben a belga, holland és német zöldségszállítmányok előtt nyílt meg az út.

Magyarország jellemzően gyümölcsöt szállít Oroszországba, a hazai zöldségexportnak mindössze a tizedét veszi fel a keleti partner. Az ágazat hazai szereplői azonban marketingtevékenységgel jelentősen növelnék ezt az arányt a jövőben.

Milliárdos tévedések

A járvánnyal elsőként szembesülő német kutatóintézet a Spanyolországból származó uborkát nevezte meg a fertőzés lehetséges forrásaként. Az EU termelőinek tömegével ment tönkre az árukészlete. A Robert Koch Intézet ezután visszavonta állítását, majd többször is tévesen nevezett meg bacilushordozót. A bizonytalanság eurómilliárdos károkat okozott a gazdáknak, főleg az-után, hogy Oroszország bejelentette: amíg nem tisztázódik a helyzet, nem engedi be területére az EU-ból származó zöldségféléket.

A Brüsszel által megítélt 150 millió eurós kárenyhítési alap a gazdák kárának csak a töredékét fedezi.

A Brüsszel által megítélt 150 millió eurós kárenyhítési alap a gazdák kárának csak a töredékét fedezi. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.