BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fékre lépnek - Aggasztó elemzés az autóiparról

Az autóiparnak a meghosszabbított műszakok és a rekord adatok után ismét keményebb időkre kell berendezkednie.

A Duisburg-Esseni Egyetem CAR (Centers Automotive Research) intézetének tanulmánya első ízben jelentősen lefelé módosította a világ személyautó-piacának jövő évi alakulására vonatkozó prognózisát a konjunkturális kockázatok növekedése miatt - írja a Handelsblatt

Az intézet szerint a pénzpiacok instabilitására és a gazdasági növekedésnek a fontos piacokon várható csökkenése folytán "2012-ben a globális automobil-konjunktúra jelentős lehűlésével kell számolni." A világ személyautó-piaca a növekedés évei után a jövő évben már csak mintegy 60 millió darabos szinten fog stagnálni – olvasható a tanulmányban. Öt hónappal ezelőtt a CAR Center még több mint 5 millió személyautót jelentő többletet prognosztizált.

Ferdinand Dudenhöffer, a CAR Center szakértője arra számít, hogy az idei évben még rekord értékesítést mutat fel az autóipari ágazat, de ennek jelentős részét már az első félévben kitermelte a szektor, a második félév a lassulásról szól. Bár közép- és hosszú távon lassú növekedéssel számolnak az intézet szakértői, a 2012-es évben több tényező is jelentősen lassítja a szektort. Ezek közé tartozik az amerikai, illetve az európai adósságválság és a fukusimai katasztrófa következményei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.