BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kihalóban a hagyományos mobil

Építhetnek az okostelefon-eladások megállíthatatlannak tűnő növekedésére a mobilgyártók és -szolgáltatók, az idei második negyedévben további 73 százalékot nőtt az értékesítés. A masszív, két számjegyű bővülést produkáló világpiacon ma már egyértelmű az Android operációs rendszer uralma.

Az idei második negyedévben világszerte 107,7 millió okostelefon talált gazdára, 73 százalékkal több, mint egy éve – derül ki a Canalys piackutató legfrissebb elemzéséből. A számtalan magán- és üzleti alkalmazással felszerelhető mobiltelefonok közül az ügyfelek körében azok a legnépszerűbbek, amelyek a Google nyílt szabványú Android operációs rendszerével működnek. Ezek a készülékek adták a legutóbbi negyedéves szállításoknak a 48 százalékát. A közel 52 milliós tétel éves összehasonlításban közel négyszeres növekedést jelent. Az Androidot ugyanis számos egyébként is nagy kapacitású gyártó támogatja, idesorolható a Samsung, a HTC, az LG, a Motorola, a Sony Ericsson, a Huawei és a ZTE. Az androidos készülékek főként a távol-keleti országokban népszerűek, a Dél-Koreában eladott mobilok 85, a Tajvanon értékesítetteknek pedig a 71 százaléka sorolható ebbe a kategóriába.

Az Apple is meglovagolja az okostelefonok boomját. Az idei második negyedévben több mint húszmillió iPhone-t szállított a világpiacra; ezzel ebben a szegmensben 19 százalékos részesedésre tudott szert tenni, s a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott, helyet cserélve a Nokia által kifejlesztett, de a microsoftos együttműködés megszületése óta egyre kevésbé képviselt Symbiannel. A piackutató az amerikai márka további erősödését várja az év második felében az őszre beígért új generációs iPhone kapcsán.

A Nokia mindaddig folyamatosan veszít a pozíciójából, amíg meg nem jelenik az első Windows Phone 7 (WP7) operációs rendszerű modellel, ez hírek szerint az év utolsó negyedében várható. Az azonban még jó pár negyedévbe telik, mire a finn mobilgyártó az újjáépített portfólióval komolyabban bele tud szólni a mostani piacvezetők versenyébe.

Erre már a Microsoft is egyre jobban vágyik, hiszen az általa szállított mintegy másfél millió okostelefonnal, amely 52 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, alig éri el a piac egy százalékát. A Microsoft pozícióját erősítheti hardveres partnere, a HTC. A tajvani mobilgyártó készülékportfóliójának a zömét az Androidra építi ugyan, de a Canalys szerint meghatározó szállítója maradhat a WP7-es okostelefonoknak is.

A BlackBerryket gyártó kanadai RIM is ott van a versengő nagyok között, bár a legutóbbi negyedévben nagyot zuhant a piaci részesedése – az egy esztendővel korábbi 33-ról 12 százalékra –, annak ellenére, hogy a szállításai 11 százalékkal haladják meg a tavalyi második negyedévit.

Miközben az okostelefonok népszerűsége nem lanyhul, a hagyományos mobiltelefonok eladásain már látszik a piac telítődése. Az IDC elemzése szerint utóbbi szegmens éves összevetésben 4 százalékkal csökkent, erre közel két éve nem volt példa. A lanyhább teljesítmény a fejlett országok és régiók – USA, Japán, Nyugat-Európa – keresletének mérséklődésével magyarázható, itt váltottak leghamarabb az előfizetők az okostelefonokra.
A teljes globális mobiltelefon-piacon, ahol a második negyedben éves összevetésben 11 százalékkal több, 365,4 millió készülék talált gazdára, a Nokia még meg tudta őrizni vezető szerepét, de közte és a második helyen álló Samsung között minimálisra csökkent a különbség.

Magyarországon a mobiltelefon-piacot egyre inkább a készülékcsere vezérli, miután az elmúlt fél évben hónapról hónapra tízezrekkel csökken az előfizetők száma. A szolgáltatóknak egyre nagyobb érdekük fűződik a mobilinternet felfuttatásához, ezért nem véletlen, hogy a csomagajánlatok között egyre több az okostelefonnal támogatott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.