BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért csak nézelődnek és nem vásárolnak ingatlant a befektetők?

Becslések szerint a befektetési tranzakciók összértéke a magyar ingatlanpiacon 283 millió euró körül volt 2011 első félévében. Ez azt jelenti, hogy nő a külföldi érdeklődés a magyar ingatlanok iránt, de a potenciális vevők még mindig nézelődnek, és jól megfontolják a piacra lépést – mondta István LeRiche, a Colliers International budapesti irodájának befektetési társigazgatója az ingatlan-tanácsadó cég legújabb befektetési piaci jelentése kapcsán. A vásárlást továbbra is a finanszírozási nehézségek okozzák.

Általánosságban elmondható, hogy nő a külföldi érdeklődés a magyar ingatlanok iránt, de a potenciális vevők még mindig nézelődnek, és jól megfontolják a piacra lépést, így ez az aktivitás még nem jelent meg konkrét tranzakciók formájában. Ugyanakkor néhány új külföldi szereplők is feltűntek az érdeklődők között.

Magyarország egyre inkább érdekessé válik a befektetők szemében, mivel a jelenlegi hozamszintek és alacsony bérleti díjak egy potenciális növekedési sztorit vetítenek előre az elkövetkező évekre, amikor is az üresedés csökkenése és ezzel párhuzamosan a bérleti díjak emelkedése várható. Szintén pozitív jel, hogy csökkent a rés az eladói és vevői elvárások között, ami szintén arra enged következtetni, hogy több tranzakció fog létre jönni az elkövetkezendő időkben.

Finanszírozást szerezni továbbra is nehéz, és még mindig ez a kulcsa a tranzakciók létrejöttének. A bankok csak a legjobb termékek esetében hajlandóak hitelt nyújtani, és ez áttételesen a keresletet is valamennyire meghatározza.

A kilátásokkal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy az év égészét tekintve a Colliers International várakozása alapján az összes befektetési volumen becslés szerint eléri a 600 millió eurót, mivel jelenleg is több ügylet van folyamatban és több tranzakció is várható a második félévben. Jelenleg is van néhány olyan piacmozgató hatású ügylet folyamatban, amelyek nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a befektetési volumen elérje, vagy akár meghaladja az említett összeget. Ezek a tranzakciók ugyanakkor a Magyarországra irányuló befektetői bizalom visszatérését is megerősíthetik majd.

A hozamok tekintetében nem volt jelentős változás megfigyelhető az elmúlt időszakban, és nem várható gyors javulás sem. Általánosságban elmondható, hogy a jó minőségű iroda- és kiskereskedelmi projektekre 7,5–8 százalék körül van befektetői érdeklődés, míg az „elméleti” elsődleges ipari ingatlan hozamok 9–9,5 százalék körül vannak. A befektetők továbbra is a minőségi  vagy hosszú távú bérleti szerződéssel rendelkező ingatlanokat keresik, mint például az „A” kategóriás modern irodák, vagy színvonalas kiskereskedelmi központok, ipari ingatlanok. A fenntarthatóság és a zöld tanúsítványok megléte is egyre inkább elengedhetetlenné válik.

„Várakozásaink szerint a befektetők továbbra is óvatosak maradnak a közeljövőben, ami azt is jelenti, hogy az eladóknak teljesen rendben kell tartaniuk a saját házuk táját, ha azt akarják, hogy legyen esélyük tranzakciók lezárására.” – összegezte István LeRiche.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.