BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Motorolát vesz a Google

A Google bejelentette, hogy 12,5 milliárd dollárért felvásárolja a Motorola mobiltelefon-gyártót. A lépéssel a cég az előállítók sorába léphet ki, így előbb-utóbb elfelejthetjük, hogy szimplán keresőóriásként aposztrofáljuk.

A Google Inc. 12,5 milliárd dollárért megvásárolja a Motorola mobilkommunikációs eszközöket, elsősorban telefonokat gyártó részlegét, a Motorola Mobilityt – jelentette a Reuters hírügynökség. Kétség sem férhet ahhoz, hogy a keresőóriás nagyon akarja a mobilgyártót: hajlandó a tranzakció keretében részvényenként 40 centet fizetni, ez 63 százalékkal több a Motorola pénteki esti záróáránál. A Google bejelentése szerint az ügyletet 2011 végén, legkésőbb 2012 elején véglegesítik. A hírt a pénzpiacok is kitörő lelkesedéssel fogadták, ugyanis az okostelefonok és televíziós set-top-boxok gyártására összpontosító Motorola értékpapírja tegnap 59 százalékkal drágult. A bejelentés szerint a Motorola Mobility nem olvad be az új tulajdonos vállalati szerkezetébe, önálló egységként működik továbbra is.

A lépéssel teljesen megváltozik a Google szerepe az okostelefonok piacán, ugyanis így a jövőben készülékek gyártójaként is feltűnhet, ha nem kizárólag az általa kifejlesztett Android operációs rendszerre koncentrál. „A Motorola mobilszekciója teljesen elkötelezett az Android iránt, így tökéletes összhangban van a két cég fejlesztői környezete” – jelentette ki Larry Page, a Google elnöke. A szakember hangsúlyozta, az akvizíció erősíti a Google szabadalmi jogi portfólióját, és ezzel jobb védelmet nyújt „az Apple-éhez hasonló versenyellenes támadásokkal szemben”. Ez utóbbi azért is fontos a cégnek, mert Page véleménye szerint a Microsoft és az Apple közös erővel hajt végre támadásokat az Android operációs rendszer ellen, ez az üzlet pedig segít semlegesíteni ezeket az akciókat.

Az Apple a múlt évben új posztot hozott létre a szabadalmi perek menedzselésére, és a Bloomberg információi szerint hamarosan a Google is ezt teszi. A tét az elsőség a mobilpiacon, amely az IHS Global Insight prognózisa szerint az idén 34 százalékkal, 206,6 milliárd dollárra nő. A Google, az Apple és a Microsoft ez évben eddig ötmilliárd dollárt költött szabadalmakra.

Jelenleg az Android a legnépszerűbb okostelefonra alkalmazható operációs rendszer, az ezzel üzemelő készülékeket a HTC, a Samsung és a Motorola gyártja. Az Apple mindhárom céget megvádolta szabadalmi jogainak bitorlásával.

A tegnap bejelentett akvizíció a Google történetének legnagyobb felvásárlása, eddig a DoubleClick online reklámcég szerepelt az első helyen 3,1 milliárd dollárral, amelyet a YouTube követ 1,65 milliárdos vételárral.

De nemcsak a Google számára, hanem a technológiai szektorban is ez az idei legnagyobb bevásárlás, a keresőóriás a Microsoftot előzte meg, amely 8,5 milliárd dollárt fizetett a Skype-ért. Az üzleti élet egészét tekintve a Thomson Reuters adatai szerint ez a tizenegyedik legnagyobb akvizíció 2011-ben. A Google a legfrissebb adatok szerint 39,1 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.