BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy mínusz az Elcoteqnél

Csődvédelemért folyamodtak az Elcoteq finn leánycégei, miután az ugyancsak finn anyavállalat nyilvánosságra hozta első féléves, mínuszokkal tarkított üzleti mutatóit. A magyar érdekeltség pécsi üzemében hamarosan lezárul a legutóbbi több száz fős leépítés – tudta meg a Világgazdaság.

Az eredetileg tervezettnél kevesebb, 450-500 fős létszámcsökkentés zajlik jelenleg az Elcoteq pécsi üzemében – tudta meg lapunk Novodarszky Bélától, az Elcoteq Vasas Szakszervezet titkárától. Hozzátette: az elbocsátások augusztus elején kezdődtek, és várhatóan egy-két héten belül fejeződnek be. (Július elején még 680 fős csoportos leépítést jelentettek be a magyarországi leányvállalatnál.)

A szerződéses elektronikai gyártásban érdekelt Elcoteq baranyai üzeme ma már a finn cég egyetlen európai gyártóhelye. A bérgyártó 1998-ban telepedett meg Pécsett egy akkor 11 ezer négyzetméteres, zöldmezős beruházásban épült üzemmel. Később megvásárolta a Nokiától a Pécsett működtetett monitorgyártó egységét, majd újabb gyárat épített Cserkúton. A céget azonban igen jelentősen érintette a legutóbbi gazdasági válság, amelynek nyomán a magyarországi jelenlét is összezsugorodott. A három üzemből ma egyben folyik csupán gyártás, az egykori csúcsidőszakban alkalmazott hétezer fős létszám háromezer alá csökkent.

A mostani leépítésre az anyavállalat egyre nehezebben kezelhető pénzügyi helyzete miatt volt szükség. Mint ismeretes, az Elcoteq SE néhány hete felügyelet alá helyezését kérte a luxemburgi székhelye szerinti törvényeknek megfelelően, miután a hitelezői, élén a Danske Bankkal, zárolták a bankszámláját. Európa legnagyobb szerződéses elektronikai gyártójának mintegy két hónapja járt le ugyanis egy 48,5 millió eurós folyószámlahitele. A cég tőkebevonási és adósságrendezési célból már jó ideje keresi a megfelelő befektetőpartnert, egyelőre kevés sikerrel.

A finanszírozási problémák miatt tegnap a társaság finnországi leányvállalatai – az Elcoteq Finland Oy, az Elcoteq Lohja Oy, valamint az Elcoteq Design Center Oy – csődvédelemért folyamodtak. A lépés 100 főt érint az egyébként jelenleg 6800 főt foglalkoztató csoportnál.

Az Európa legnagyobb szerződéses elektronikai gyártójának számító társaság tegnap hozta nyilvánosságra első féléves mutatóit, amelyek tetemes mínuszokat mutatnak. Az egy évvel korábbiakhoz képest egyharmaddal csökkent a globális bevétel, az adózott veszteség meghaladta a 80 millió eurót, szemben a tavalyi 33 milliós nyereséggel.

Jorma Vanhanen, az igazgatóság elnöke a következőképpen kommentálta a fejleményeket: „Az idei második negyedév különösen nagy kihívásokkal teli időszak volt az Elcoteq számára. A bevételek visszaesése egyértelműen a pénzügyi helyzetünk számlájára írható, amelynek nyomán meglévő ügyfeleink is elbizonytalanodtak, újabb megbízásokat találni pedig szinte lehetetlen.”

Újra kell tárgyalni egyebek mellett a Huawei-megállapodást, ez erőteljesen befolyásolja majd a pécsi gyártás jövőjét. Mint ismert, a távközlési berendezésekkel foglalkozó kínai cég áprilisban jelentette be, hogy a baranyai üzemből kívánja majd kiszolgálni európai, afrikai és közel-keleti megrendelőit, sőt a további tervei szerint innen szállítanák az eszközöket a FÁK-országokbeli és az észak-amerikai mobilhálózati projektekhez is. Már a tesztüzem alatt is jelentős termelési érték, 2010-ben 600 millió dollárnyi export képződött az itteni gyártásban, az idei terv ennek a duplája lenne. A Huawei és az Elcoteq között folyó tárgyalások várhatóan néhány héten belül lezajlanak.

Globális megállapodás alapján úgy tudni, hogy a pécsi üzemben a Philipsnek is gyártanak energiatakarékos fényforrásokat, ennek a szerződésnek a sorsával kapcsolatban kerestük a hazai leánycég szóvivőjét, de lapzártánkig nem tudtuk elérni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.