BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tud növekedni a kiskereskedelem

A kiskereskedelmi értékesítés volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011. júliusban 1,3 százalékkal, az első hét hónapban 0,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától – közölte a KSH. Összesen 700 milliárd, az első hét hónapban 4278 milliárd forint forgalom realizálódott.

„A foglalkoztatás lassú bővülése és a nettó bérek reálnövekedése ellenére a háztartások fogyasztása továbbra sem élénkül, amiben a fő szerepet a háztartások óvatossági megtakarításainak növekedése, a mérlegkiigazítás elhúzódása és a növekvő hiteltörlesztő részletek játsszák” – írja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Kiemelte: „Az előzetes várakozásokkal szemben a nyugdíjpénztáraktól származó reálhozamok részleges elköltése várhatóan nem okoz élénkülést a forgalomban, mivel ezzel szemben a drámai mértékben megugró törlesztő részletek ezt ellensúlyozzák”.
Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője szerint „A jövőbeni kilátások sem biztatóak, mivel a magas munkanélküliség és az erős svájci frank miatt egyébként is alacsony fogyasztást a jövő évi adóváltozások is negatívan érintik.” A kedvezményes árfolyamon történő előtörlesztés tovább apasztja a meglévő tartalékokat és így ösztönzi a folyó megtakarítást – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.