BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rémálomból valóság: a banki transzferek is akadozhatnak

A forintárfolyam hektikus változása hatalmas kihívást jelent a magyar vállalatok számára, s ezt további kockázatok tetézik – mondta Szabó László, a Concorde Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke a közelgő „Tervezés 2012 – Felkészülni a váratlanra” konferencia alkalmából.

Az árfolyamingadozás nem csak a devizahitellel rendelkező vállalatok vezetőinek okoz fejfájást, de az export és az import miatt a nyitott magyar gazdaságban gyakorlatilag minden cégnek. Ennyire volatilis környezetben a fedezeti ügyletek sem jelentenek védelmet. A mostani recessziós hangulatban még abban sem lehet bízni, hogy az a bevétel, amelyre az ügyletet kötötték, valóban határidőre befolyik majd, sőt, az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem érkezik meg.

Maga a pénzügyi rendszer is akadozhat, például a görög csőd bekövetkeztekor akadályba ütközhetnek majd a pénzügyi transzferek. Görögország ugyanis biztosan csődbe megy, a kérdés csak az, hogy mikor – véli Szabó László. Hozzátette, hogy a kockázatokat tetézi az itthoni nem konvencionális gazdaságpolitika, mert meglepő döntésekre meglepő iparági és vállalati válaszok születhetnek.

A volatilitás az elkövetkező egy-két évben kikerülhetetlen, a kérdés az, hogy a vállalatok miként tudnak a maguk számára viszonylagos stabilitást teremteni – állította Reszegi László, vállalati pénzügyi tanácsadó, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Radó István, az IFUA Horváth & Partners senior partnere arról beszélt az októberi Tervezés 2012 konferencia előtt, hogy a jelenlegi környezetben a vállalatoknak a lehető legnagyobb likviditási tartalékot kell képezniük, ez most a profittermelésnél is fontosabb. A válságot a specializálódott cégek élik majd túl, ezért a főtevékenységre kell koncentrálni, s az ezt támogató összes stratégiai intézkedést a lehető leghamarabb meg kell hozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.