BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Turbófokozatban az okosok

Az olcsóbb modellek megjelenésével még a korábban jelzettnél is gyorsabban növekszik a világon az okos-telefonok értékesítése. Ennek nyomán 2015-ben már az újonnan eladott mobilkészülékek piacának több mint a felét alkotják.

Négy év múlva már legalább 1,03 milliárd új okostelefon talál gazdára a világon, ez több mint a duplája az ez évre előre jelzett 478 milliónak – olvasható az amerikai IHS iSuppli előrejelzésében. A piackutató szerint a 2015-ben globálisan eladott mobilkészülékeknek már több mint a fele, 54,4 százaléka lesz saját operációs rendszerrel rendelkező és alkalmazások futtatására alkalmas telefon. Az idén ezeknek az eszközöknek a részesedése még az egyharmada a teljes piacnak, de ez utóbbi mutató is dinamikus fejlődést jelez, két évvel ezelőtt ugyanis az okosok részesedése még alig haladta meg a 15 százalékot. Az is előfordulhat, hogy néhány hónapon belül még ez az előrejelzés is konzervatívnak bizonyul, miután az év elején egy másik nemzetközi piackutató a 2015-ös okostelefon-eladásokat még kevesebb mint egymillió darabra becsülte.

Az eladások felgyorsulása a piacon – az elemzők szerint – az egyre nagyobb számban megjelenő olcsóbb modelleknek köszönhető. A 100 dollár alatti alsó kategóriás készülékek éves növekedési üteme 2010–15 között 115,4 százalék, szemben a közép- és felső kategóriásokra várható 16,4 százalékkal. Az olcsóbb okostelefonok iránt főként a fejlődő térségekben – Kína, India, Dél-Ázsia és Afrika – várható átlagon felüli kereslet, ahol a mobiltelefon-piac amúgy is a mennyiségi növekedés korszakát éli még.

Az alacsonyabb árkategóriás eszközöket nagyobb tételben a mobilgyártásba újonnan érkező kínai cégek – a Huawei és a ZTE – szállítják. Symbianes készülékeivel a Nokia is lement erre az árszintre, de, mint ismert, a Microsofttal kötött együttműködés nyomán a finn cég felhagy ezzel a platformmal, így a későbbiekben már nem játszhat benne meghatározó szerepet. (Hírek szerint a Nokia legfeljebb 2016-ig támogatja a Symbiant.)

Azért a drágább készülékeket gyártók sem panaszkodhatnak majd. Egy másik felmérés szerint négy év múlva az akkor eladott okostelefonoknak már közel a 28 százaléka lesz alkalmas például az érintés nélküli kommunikációra (near-field communication – NFC), ennek egyik fő hasznát a kereskedelem láthatja a mobilos fizetések terén.

Ezzel egyidejűleg az NFC-technológiában komoly üzletet látó mobilszolgáltatók pedig a lehetőségek jobb kihasználása érdekében regionális és globális együttműködéseket igyekeznek rá kialakítani. Erre már Magyarországon is van példa. Az elemzők optimisták, szerintük a következő egy-két évben a gyártói oldalról hajtva mégis elindulhat az NFC-piac. Ha már lesz kellő számú készülék a kínálatban, az jobban ösztönzi majd a kiskereskedelmet is az NFC-szolgáltatások nagyobb arányú bevezetésére is. Így aztán nem elképzelhetetlen, hogy 2015-ben már több mint negyedmilliárd NFC-képes mobiltelefont adhatnak el a világon.

Magyarországon is dinamikusan nő az okostelefon-tulajdonosok tábora. Egyre többen napi gyakorisággal használnak különféle alkalmazásokat. A T-Mo-bile felmérése szerint az okostelefonosoknak a kétharmada már otthonosan mozog az applikációk világában. A legnépszerűbb alkalmazások a közösségi oldalak. Ezt követi az e-mail, ez nagyjából egyötödükre jellemző, 15 százalék használja a navigációs rendszereket, míg 13 százalékuk a mobilböngészőket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.