BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrupciós botrány a második legnagyobb német légicég körül

Az Air Berlin német légi társaság bónuszkártyákkal ajándékozott meg német parlamenti képviselőket, ezzel komoly felháborodást keltve a német közvéleményben.

A bónuszkártyákat 2010 januárjában küldték el a törvényhozóknak Joachim Hunold, a cég akkori cégvezető levelével. Az AFP jelentése szerint a levélben az szerepelt, hogy az Air Berlin "szerencsét kíván" az új év valamennyi politikai döntéséhez, hangsúlyozva, hogy  a cég számára rendkívül fontos a politika támogatása Németországban.

A levél az arany kártya több előnyét is felsorolja. Ezek között szerepel a nagyobb lábtér az ülések előtt, a 40 százalékos bónusz valamennyi összegyűjtött mérföldnél és elsőbbség biztosítása jegy-, poggyász- és vámkezelésnél. Csak napokkal ezelőtt vált ismertté, hogy az  Air Berlin kiválasztott prominens politikusokat és családtagjaikat térítésmentesen fuvarozott. Németország második legnagyobb légitársasága 2008 óta veszteséges.

Azt, hogy pontosan hány német politikus használta a kártyákat, nem ismeretes. Az utasokra vonatkozó adatokról az Air Berlin nem adhat felvilágosítást - közölte Yasmin Born, a légitársaság szóvivője. Ám a Transparency International korrupcióellenes szervezet vezetője, Christian Humborg követelte, hogy a Bundestag elnöke, aki a képviselők szolgálati bónuszkártyáit kezeli, hozza nyilvánosságra az érintettek számát. Humborg megfogalmazása szerint az ilyen kedvezmények a későbbi lobbitevékenység melegágyai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.