BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Légi háborút vív az EU és az Egyesült Államok

Az Európai Unió felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben az öreg kontinens légiszabályait a széndioxid-kibocsátásra vonatkozóan, miután az USA törvényhozói egyszerűen leszavazták, hogy az amerikai légitársaságok kövessék az EU előírásokat.

Az Unió ugyanis január elsejétől megköveteli minden légitársaságtól, hogy vásároljon széndioxid-kvótákat, amennyiben ki vagy berepülnek az Európai Unióba, az Egyesült Államok alsóháza viszont arra szavazott, hogy az ország légitársaságai ne engedelmeskedjenek az új jogszabálynak.

"Bízunk benne, hogy az USA tiszteletben tartja az EU törvényeit, ahogy az EU is tiszteletben tartja az amerikai törvényeket" - írta a Connie Hedegaard, az Unió klímaügyi biztosa. Hedegaard egyénként biztosította a

Az alsóház által hozott döntést még a Szenátusnak és Barack Obama elnöknek is jóvá kell hagynia, mielőtt életbe lép. Az elfogadott szöveg egyébként azt is tartalmazza, hogy az USA képviselőinek tárgyalásokat kell kezdeményeznie annak érdekében, hogy az amerikai polgári légitársaságok "károsodás nélkül" kerüljenek ki a tervezett törvény hatóköréből.

Az Egyesült Államok légitársaságai egyébként az Európai Bíróság előtt támadták meg a tervezetet, mivel szerintük az ellentétes a nemzetközi környezetvédelmi és légiforgalmi egyezményekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.