BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Villámcsapásként érte őket a hír - A Nokia elhagyja Romániát

Villámcsapásként ért bennünket a hír – idézte a Die Presse Valentin Ilcast, a Nokia Metal szakszervezet elnökét a romániai gyár felszámolásával kapcsolatban.

A finn mobiltelefongyártó, amely 2008-ban a termelését a németországi Bochumból a Kolozsvár közeli Jucuba helyezte át, szeptember végén bejelentette, hogy a romániai üzemét is bezárja. A munka már csak az év végéig folytatódik, utána a munkások háromhavi bért kapnak, és ezzel véget ér az üzem tevékenysége. A bécsi lap szerint a finn vállalat a lépését a gyártási folyamatok optimalizálásával indokolja, s "ezért a termelésnek a jövőben ázsiai telephelyeken kell történnie, legfontosabb célpiacai közelében".

Az utóbbi három évben a munkavállalók képviselőinek nyomására béremelések történtek, ennek ellenére jelenleg a Nokiánál az átlagbér alig 300 euró, ami a romániai viszonyokhoz mérten is alacsony összeg, az országos átlag alatt van. A számítások szerint a romániai gyár dolgozói egyenként egymillió eurós forgalmat biztosítanak a cégnek és kevesebb, mint 10 ezer euróba kerülnek az adókat és a TB-járulékot is beleértve. A szakértők szerint ez olyan arány, amit még Ázsiában sem igen lehet elérni.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.