BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs remény több pénzre

Nem csak a méltatlanul alacsony fizetések és a túlhajszoltság sújtja a rezidenseket, kemény falakba ütköznek, ha szeretnék kiegészíteni a 70-80 ezer forintos nettó alapbérüket, hogy megéljenek.

Csáky András
Az átlaghoz képest is nagyobb bajban vannak a gazdasági társasággá alakult kórházak – mondta a ceglédi kórház főorvosa, hiszen amíg a költségvetési intézményi formában működők hozzájutnak a bérkompenzációhoz, ők nem. Úgy fogalmazott: a társasággá alakítást a korábbi kormányzati ciklusban ösztönözte a politika, és a tulajdonos önkormányzatok rá is álltak. Ezzel a lépéssel azonban nem szűnt meg, hogy közfeladatot lássanak el. A „Tisztességes és elvszerű-e a megkülönböztetés?” kérdésre a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára úgy válaszolt: a társasággá alakulás nem volt kényszer, mégis sokan megtették azt a kedvező adózás miatt. Ám ők akkor kaphatnak bérkompenzációt, ha visszaalakulnak.

Kovács J. Attila
A gyógyászati segédeszközök gyártói és forgalmazói megmagyarázhatatlannak és igazságtalannak tartják az általános forgalmi adó mértékének (áfa) eltérését a gyógyszerek és a segédeszközök között – mondta az Ortopéd Cipőkészítők Szövetségének elnöke. Ez utóbbiakra 25, a gyógyszerekre 5 százalék az adó, s azt is kifogásolta, hogy az idei 50 milliárd forintos segédeszközkassza hétmilliárddal lesz kevesebb, ha a parlament elfogadja az egészségbiztosító jövő évi költségvetését. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára hoszszabb távon lehetőséget lát az áfa rendezésében, amelyről a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal és az OEP-pel közösen kell megállapodni. A jövő évi adóváltozásokról már döntöttek a honatyák.

Nánási Anna
Nem csak a méltatlanul alacsony fizetések és a túlhajszoltság sújtja a rezidenseket, kemény falakba ütköznek, ha szeretnék kiegészíteni a 70-80 ezer forintos nettó alapbérüket, hogy megéljenek. A Magyar Rezidens Szövetség debreceni szervezetének elnöke azt a képtelen helyzetet vetette föl, hogy 30 ezer forintba kerül a háziorvosi ügyeletre vállalkozó fiatalok engedélyeztetési kérvényezése. S ahány helyen vállalnának ügyeletet, annyiszor 30 ezer forintos díjat kell fizetniük az engedélyt kiadó Állami Népegészségügyi Szolgálat helyi szervezetének. Képtelenségnek tartja ezt Szócska Miklós ágazatért felelős államtitkár is, és azt ígérte a fiataloknak, utánajár és megoldást talál erre a problémára.

Mihályi Péter
Miközben irreálisnak tartja az egészségügyi közgazdász, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben többletforrás jut az egészségügynek, tart az orvosok elbocsátásától. Úgy fogalmazott: az új egészségügyi intézményi szerkezet karcsúbb aktív betegellátó rendszerrel számol. Becslések szerint a jelenlegi 120 helyett 90 is képes lesz ellátni a betegeket, s a többi kórház krónikus vagy szociális intézménnyé, nappali sebészetté alakulhat át. S nemcsak az orvosokat, de a szakdolgozókat is érinti az ágazat átalakítása – sorolta aggodalmait. Szócska Miklós államtitkár kijelentette: nem készülnek elbocsátásokra, s arról is biztosította a konferencia résztvevőit, hogy az átalakulással megteremtik a betegellátás esélyegyenlőségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.