BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Novell kontra Microsoft - Gates is tanúskodik a gigaperben

Várhatóan a Microsoft alapítója is tanúskodik abban a perben, amely 2004 óta tart a Novell és a Microsoft között a WordPerfect sorsát illetően.

A Novell hét éve indított pert a Microsoft ellen, mert Gates cége állítása szerint megsértette az amerikai trösztellenes szabályokat a PC-gyártókkal kötött megállapodások során és ezzel arra kényszerítette a vállalatot, hogy jelentős veszteséggel értékesítse WordPerfect nevű szövegszerkesztőjét.

A döntés idején a Novell szoftverének piaci részesedése mintegy 50 százalékra rúgott, de – állítja a Novell – Bill Gates arra utasította mérnökeit, hogy ne vezessék be Windows 95 kompatibilis alkalmazásként, mert attól tartott, hogy a szoftver túl jó. A Microsoft saját Office csomagját telepítette a Windows 95 operációs rendszerhez és ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a Novell programjának részesedése 10 százalék alá zuhanjon.

Az AP-nek nyilatkozva a Novell ügyvédje, Jeff Johnson elismerte, hogy a Microsoftnak nem kellett volna előnyt biztosítania a cég számára, de azt állítja, hogy a Microsoft egyenesen felkérte a riválist egy kompatibilis szoftver elkészítésére, majd pár hónap múlva visszavonta tőle támogatását. A Novell 1,2 milliárd dolláros veszteséggel vált meg a WordPerfecttől. David Tulchin, a Microsoft ügyvédje viszont azt állítja, hogy a Novell soha nem panaszkodott emiatt a cégnél és saját hibájából maradt le a Windows 95 premierjéről. Redmond meglátása szerint a Microsoft azért nem támogatta a WordPerfectet, mert félő volt, hogy összeomlik tőle a Windows.
.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.