BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejlesztésről egyeztetnek

Még egy héten keresztül, december 8-ig lehet véleményezni az optikai hírközlési hálózattal el nem ért települések nagy sávszélességű hálózati kapcsolódását támogató pályázati kiírást.

A Új Széchenyi-terv keretében elkészült dokumentum az ujszechenyiterv.gov.hu partnerség aloldalán érhető el. A GOP-2011-3.1.2. kódszámú pályázat célja a körzethálózati távközlési infrastruktúra kiépítésének támogatása azokra a településekre, amelyeket a nagy sebességű széles sávú hálózati infrastruktúra eddig nem ért el, és erre piaci alapon a belátható jövőben nem is kerülne sor.
Ezeken a jellemzően elszórt kistelepülések alkotta területeken a piaci elégtelenségek indokolják a fejlesztéspolitikai beavatkozás szükségességét.

A program kiemelt célja ugyanis Magyarország azon térségeiben támogatni a korszerű üzleti környezet részét képező infokommunikációs infrastruktúra kiépülését, amelyekben üzleti alapon nem épült még ki a nagy sávszélességű szolgáltatások elérhetővé válásához szükséges hálózati infrastruktúra, és a gyenge megtérülési kilátások miatt belátható időn belül nem is fog kiépülni.

A konstrukció alapvető célja, hogy a támogatott beruházás révén az érintett településeken nyílt hozzáférést (open access) biztosító, technológiasemleges körzethálózati csatlakozás épüljön ki. A pályázat keretében megvalósuló projektek támogatására 12 milliárd forint áll rendelkezésre; az igényelhető viszsza nem térítendő támogatás összege legalább 100 millió, legfeljebb 3 milliárd forint. Az elnyerhető támogatás mértéke – a támogatási térkép alapján és a pályázó méretétől függően – legfeljebb az összes elszámolható költség 30–70 százaléka lehet.
A tervezett kiírás szerint a pályáztatás alapegysége a kistérség.

A pályázat keretében megvalósuló fejlesztésnek a fejlesztés által érintett kistérségben vagy kistérségekben valamenynyi, az érintett települések listáján szereplő településre ki kell terjednie. Egy pályázó több pályázatot is benyújthat, de az egymással szomszédos kistérségeket összevont projektben kell megpályázni. Az előzetes felmérések során érintettként azonosított 1142 (a Közép Magyarország régióban található három település nélkül 1139) magyarországi település listáját, amely a konzultációs dokumentum mellékletét képezi, a konzultáció során beérkező észrevételek validálását követően véglegesítik. Ezzel kerülnék el az utólagos kifogásokat, amelyek akorábbi szélessáv-fejlesztési pályázatok keretében támogatott egyes fejlesztések indokoltságával kapcsolatban érkezhetnének be. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.