BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilenc Stadler-vonat megy Szolnokról Finnországba - fotó

A Stadler Rail Csoport 9 darab FLIRT típusú elővárosi villamos motorvonat szállítására kapott megbízást a finnországi Junakalusto Oy vasúttársaságtól.

A megrendelést a finn vállalat annak a megállapodásnak az opciójaként hívta le, amelyet a Stadler és a Junakalusto még 2006-ban kötött összesen 32 FLIRT vonat gyártására. Az elkészült járművek, amelyek tetőszerkezetét a Stadler szolnoki üzemében gyártották le, három éve üzemelnek sikeresen Helsinki elővárosi vonalain. A jelenlegi megrendelés összértéke 54 millió euró, a járműveket a Stadlernek 2014-ig kell leszállítania.
 
Finnországban jelenleg egy új körvasút építése folyik, amely a városközpontot, illetve Helsinki külvárosi területeit köti majd össze a főváros nemzetközi repülőterével. A Junakalusto Oy ennek a kiszolgálása érdekében döntött úgy, hogy 32 FLIRT-ből álló flottáját 41-re emeli.


 
Az 1524 mm-es széles nyomtávnak, illetve a Finnországra jellemző extrémebb, olykor -40 Celsius fokot is elérő időjárásnak köszönhetően a finn FLIRT műszaki tartalma eltér normál nyomtávú testvéreitől A 80 százalékban alacsonypadlós négyrészes járművek 260 ülőhellyel rendelkeznek. A 160 km/h végsebességre képes járműveket finn EBICAB vonatbefolyásoló rendszerrel látják majd el, amelyet úgy alakítanak ki, hogy a későbbiekben lehetőség legyen az európai ETCS rendszer kiépítésére is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.