BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb piacot kaparinthat meg a Gazprom

Észak-Korea új állami vezetése megerősítette, hogy Kim Dzsong Il halála után hű marad az Oroszországgal megállapodott kooperációs építési tervekhez és megvalósítja az Oroszországból érkező és Dél-Koreába tartó földgázszállításokra vonatkozó csővezeték-projektet.

A szándékot Vi Son Lak, Észak-Koreai moszkvai nagykövete erősítette meg – közölte Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter az észak-koreai diplomatával történt megbeszélése után. Hamarosan megkezdik majd a pénzügyi kérdésekről szóló tárgyalásokat. Az 1700 kilométer hosszú gázvezetékkel Észak-Koreán keresztül orosz földgázt szállítanak majd Dél-Koreába Észak-Korea ezért tranzitdíjat kap majd. A csővezetéken évente 12 milliárd köbméter földgáz folyik majd át - írja a RIA Novosztyi.

A Gazprom és a Kogas már 2003 óta folytat tárgyalásokat egy gázvezeték megépítéséről, amely Észak-Koreán keresztül haladna át, de a megbeszélések mindezidáig nem jártak sikerrel. A két ország közti 1953-ban kötött fegyerszünet igen törékeny, amint azt az azóta kialakult számos határmenti csetepaté is példázza. Se Észak-Korea atomprogramja, se a hidegháborúból örökölt „blokk-logika” nem tette lehetővé, hogy a két ország közelebb kerüljön egymáshoz. Éppen ezért is lehet mérföldkő a két ország kapcsolatában a közös gázvezeték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.