BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Malév - Az utazási irodák csak új jegyeket tudnak foglalni

Az utazási irodáknak a Malév-jegyekre szóló foglalásokat átfoglalni, törölni, jegyet módosítani és visszatéríteni nincs jogosultsága, az utasok csak újonnan megváltott, más légitársaságok járataira szóló jegyekkel utazhatnak.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője, az OTP Travel ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) olyan közleményt tett közzé, amellyel a továbbiakban nem engedélyezi az irodáknak a repülőjegyek visszatérítését és cseréjét.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy eddig hivatalosan sem a Malév, sem pedig a IATA nem kereste meg őket.

A MUISZ szakjogászok által megfogalmazott állásfoglalást készített a Malév leállásával kapcsolatban.

Eszerint az utazási szerződésről szóló kormányrendelet értelmében az utazásszervező felel az utazási szerződés nem-teljesítéséből eredő károkért, kivéve, ha a nem-teljesítést vis maior okozta. A rendelet szerint vis maior az utazásszervező által nem befolyásolható, ésszerűen el nem hárítható olyan külső körülmény, amelyet a szerződéskötés idején nem látott és ésszerű elvárhatóság mellett nem is láthatott előre.

Mint írják, a vis maior következtében a teljesítés olyan okból vált lehetetlenné, amelyért egyik fél sem felelős, ezért az utazási szerződés megszűnt. A szerződés a jövőre hat ki és nem jár a szerződéskötés előtti helyzet visszaállításával, vagyis nem kell visszafizetni a részvételi díjat - állapítják meg.

A napokban kiadott kormányrendelet rendezi a kártalanítást és segítségnyújtást azon utasok számára, akiknek az érvényes Malév-menetjegye a légitársaság üzemelése beszüntetésének napján vagy azt követően 3 naptári napon belül biztosít jogot az utazásra. Ez utóbbi rendelet nem zárja ki a csomagban értékesített jegyek jogosultjait a kártalanításból, ezért a rendeletben foglalt feltételek szerint a kártalanításra és segítségre jogosultak.

Nem utazási csomag részeként értékesített repülőjegyek esetében a magyar polgári jog értelmében az utazási iroda a légitársaság ügynökeként jár el, a jogviszony a légitársaság és az utas között jön létre, ezért az irodát nem terheli a visszatérítés vagy kártérítés költsége.

A magyar utazási irodák - hasonlóan más rendkívüli helyzetekhez - mindenben az utasok rendelkezésére állnak és minden segítséget megadnak, hogy az európai uniós, magyar és légitársasági szabályoknak megfelelő legkedvezőbb megoldást megtalálják a Malév leállása által érintett utasok számára - hangsúlyozza a MUISZ.

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.