BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenkinek jár kártalanítás?

Minden célállomás felé felszálltak tegnap a csődvédelmet élvező Malév gépei, de már van kormányzati keret az esetleg mégis pórul járó utasok kártalanítására.

A Malév tegnap valamennyi járatát rendben elindította. A nemzeti légitársaság bizonytalan helyzete ellenére a jegyértékesítés is zavartalan, és még senki sem próbálta lemondani foglalását. Az utazási irodák pedig változatlanul árulják a Malév repülőjegyeit. „Semmilyen pánik nincs. Nincsenek lemondások, illetve nem érdeklődnek többen erről az utazási irodáknál. A Malévval kapcsolatban kialakult helyzet ugyanakkor nagyon kedvezőtlenül érintheti a jegyeladással, repülőgépes utazások szervezésével foglalkozó irodákat, de a beutaztatókat is” – közölte lapunkkal a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Abban bíznak, hogy nyárra megoldódik a helyzet. Az utazási irodák ugyanis csak a nyári szezonban értékesítenek jegyeket a Malév charterjárataira, akkor heti 10-12 járat közlekedik.

Ha mégis elfogy a hétfő óta csődvédelmet élvező légitársaság pénze, akkor az utasok elvileg többszörösen is biztosítva vannak. Visszakaphatják a pénzüket a IATA-tól (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség), a biztosítóktól és a Malév letéteiből. „Visszajár a repülőjegy ára a Malév csődje esetén, függetlenül attól, hogy milyen időpontra vásárolták azt” – hívta fel a figyelmet Baranovszky György, a Közép-magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője. Szerinte kártalanítás csak akkor nem jár, ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni.

„A légitársaságok csődjére nem vonatkozik automatikusan az utasbiztosítás, ehhez egy külön biztosítást is kell kötni, de nyilvánvaló csőd esetén erre nincs lehetőség” – mondta Horváth Péter, a Mabisz utasbiztosítási bizottságának elnöke. A lemondási biztosítás nem a járattörlésre vonatkozik, hanem az utas lemondási lehetőségét biztosítja betegség vagy más indok miatt. Malév-jegyekre már nem köthető csődbiztosítás. „A már úton lévőknek a drágább utasbiztosításokban szereplő szolgáltatás nyújt védelmet, amely a járat kiesése esetén segít az utasnak. Csak azért azonban, mert valaki Malév-jegyet vásárolt, automatikusan nem vásárolt csődbiztosítást is” – hangsúlyozta Horváth Péter.

A kormány kétmilliárd forintot különített el a Malév esetleges leállása miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vagy külföldön rekedő utasok kártalanítására. Segítségnyújtást azoknak biztosítanak, akik érvényes menetjegyüket a légitársaság leállási napját megelőzően vásárolták meg, vagy akik a leállás napján vagy az azt követő három napon belül utaztak volna. Továbbá azoknak, akik már elutaztak, de vissza már nem indult járat.

Téma volt a Malév ügye a tegnapi kormányülésen is. „Az elfogadott kármentesítő alap azt a pár napot hivatott áthidalni, amely egy esetleges válságban arra kell, hogy a cég kártalanítsa az utasait” – fogalmazott Giró-Szász András. A kormányszóvivő elmondta: folytatódnak a tárgyalások a cég partnereivel, de sem a spanyol Vueling légitársaság érdeklődését, sem más, orosz érdekeltségű cég tárgyalását nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.