BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordokkal készül a Facebook

A világ nyolcadik legértékesebb technológiai cégeként debütálhat a börzén a Facebook, ha a várakozásoknak megfelelően sikerül a társaság elsődleges részvénykibocsátása (IPO).

Külföldi lapértesülések szerint a világ legnépszerűbb közösségi oldalát működtető cég tegnap benyújtotta a tőzsdei bevezetéshez szükséges papírokat, így akár már a második negyedévben kereskedhetünk a társaság papírjaival New Yorkban. A Facebook tőzsdei bevezetésének ötlete először még 2009 végén merült fel, eddig azonban a társaság vezetése igyekezett elkerülni a börzét, szakértők szerint azért, mert nem kívánták nyilvánosságra hozni a társaság eredményeit. Tavaly év végén azonban a cég részvényeseinek száma meghaladta az ötszázat, ennek következtében az amerikai szabályok szerint akkor is publikálnia kell pénzügyi jelentéseit, ha nem lép tőzsdére, így pedig már nem maradt semmilyen érv a bevezetés ellen.

Korábban a hírek arról szóltak, hogy első körben a vállalat részvényeinek 10 százalékát dobhatják piacra, ezt a szakértők 10 milliárd dollárra értékelték, ezzel pedig az amerikai tőzsdei történelem negyedik legnagyobb IPO-ja lett volna a Facebook debütálása. A legfrissebb pletykák szerint azonban végül csak ötmilliárd dolláros lesz a kibocsátás, más kérdés, hogy az IT-szektorban ezzel is rekordot dönt a Facebook, a korábbi csúcstartó ugyanis a Google volt, 1,9 milliárd dollárral.

Szakértők szerint ráadásul a tőzsdére dobott részvények számának csökkentése azon nem változtat, hogy az IPO mintegy 100 milliárd dollárra értékelheti a céget, ezzel pedig a Facebook a világ egyik legnagyobb piaci kapitalizációjú IT-vállalata lehet. Ennek a listának az élén egyébként az Apple áll, amely – köszönhetően annak, hogy az elmúlt napokban ismét megelőzte az ExxonMobilt – globálisan is a legértékesebb vállalat jelenleg.

Érdekesség, hogy a Facebook részvényeinek 30 százaléka az alkalmazottaké, közel negyede pedig az alapító Mark Zuckerbergé. Bár a kibocsátás csökkenti a jelenlegi tulajdonhányadokat, Zuckerberg vagyona így is megközelítheti a 25 milliárd dollárt, ezzel – a Forbes tavalyi listája alapján – a világ 15 leggazdagabb embere közé tartozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.