BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nokia: áprilisban indul a hazai leépítés

Aláírta az üzemi tanáccsal a csoportos létszámcsökkentésről szóló megállapodást a Nokia Komárom Kft. – jelentette be pénteken a társaság.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának magyarországi leányvállalata február elején közölte, hogy alkalmazottai több mint felét, 2300 főt küld el komáromi üzeméből, mivel a vállalat termelés szeptemberben indult felülvizsgálata során arra jutott, hogy hatékonyabb az összeszerelést Ázsiába telepíteni.

A leépítés ütemezéséről a cégnél – a magyarországi mellett egyébként két másik európai gyárat is érintő – átszervezés bejelentésekor még nem kívántak nyilatkozni, most azonban arra is fény derült, hogy mikor és milyen feltételekkel küldi el alkalmazottait a magyarországi Nokia. A múlt hét végén közzétett megállapodás szerint az elbocsátásokra várhatóan három ütemben kerül sor.

Simai Andrea, a Nokia Komárom Kft. kommunikációs igazgatója a Világgazdaságnak elmondta: első lépésben, áprilisban 1200 munkatársától válik meg a cég, őket a tervek szerint márciusban értesítik erről. A második hullámban, nyáron hajtják végre a maradék 1100 fős leépítés nagyobbik részét. Arról, hogy a harmadik körre pontosan mikor kerül sor, még nem tudott nyilatkozni Simai Andrea. Kiemelte ugyanakkor, hogy a folyamatot még az idén le kívánja zárni a cég.

Megállapodtak az elbocsátás feltételeiről. E szerint a társaság a törvényben foglalt kötelező végkielégítésen túl a további háromhavi átlagkeresetet fizet minden elbocsátott alkalmazottnak, és elindít egy támogatási programot is a elküldött munkatársak újbóli elhelyezkedésének megsegítésére. Utóbbit célozza a megállapodás azon pontja is, amelynek értelmében a Nokia a kötelező felmondási időn túl, 2 havi felmentési, azaz fizetett álláskeresési időt biztosít az érintett alkalmazottaknak.

Milliárdos átszervezés

A leépítés bejelentésekor Niklas Savander, a vállalat ügyvezető elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a termelés átalakítását a gyártási mechanizmusok megváltozása indokolta, s nem az, hogy Ázsiában olcsóbb a munkaerő. Sokak szerint mégis ez utóbbi is szerepet játszott a Nokia döntésében. Mindenesetre az elbocsátások igen jelentős egyszeri költséget jelentenek a cég számára. A Nokia a konkrét számokat nem kívánta nyilvánosságra hozni, becslések szerint azonban több mint ötmilliárd forintról van szó.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.