BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább bőgeti a fűnyírót a Nokia

A Nokia lezárta az ezer finn dolgozó elbocsátásra vonatkozó tárgyalásokat. Ezer az utolsó jelentős nyugat-európai telefongyárában is jelentősen csökken az alkalmazotti létszám.

A finn óriáscég tovább folytatja takarékossági terveit, ennek keretében ezer főt bocsát el a finnországi Salóban található gyárából. A 2012 folyamán lépésenként megvalósuló elbocsátásokkal tovább csökken az utolsó jelentős nyugat-európai telefongyárának dolgozói létszáma. A Reuters jelentése szerint a finn cég megállapodást kötött az érdekvédelmi szervezetekkel a leépítés mikéntjéről, a döntés szerint a továbbra is az üzemben dolgozó alkalmazottak fő feladata az európai piacra szánt modellek kialakítása lesz.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának magyarországi leányvállalata február elején közölte, hogy alkalmazottai több mint felét, 2300 főt küld el komáromi üzeméből, mivel a vállalat termelés szeptemberben indult felülvizsgálata során arra jutott, hogy hatékonyabb az összeszerelést Ázsiába telepíteni. Az átszervezés keretében a komáromi üzem mellett egy finn és egy mexikói egységben is jelentős leépítések lesznek, a három gyárban összesen 4000 munkahelyet szüntetnek meg.

A leépítés bejelentésekor Niklas Savander, a vállalat ügyvezető elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a termelés átalakítását a gyártási mechanizmusok megváltozása indokolta, s nem az, hogy Ázsiában olcsóbb a munkaerő.

A társaság globális piaci részesedése 2008-ban még 38,6 százalék volt, mivel azonban a cég igencsak lemaradt az okos- szegmensben konkurenseihez képest az elmúlt időszakban, ez a szám 2011 harmadik negyedévére 24 százalék alá csökkent.

A visszaesés különösen annak fényében lehet elkeserítő a Nokia számára, hogy a cég hanyatlását okozó okostelefon fogalmát tulajdonképpen a finn cég vezette be a piacra, s sokáig ezen a területen is vezetőnek számított a társaság. A vállalat okostelefon-operációs rendszere, a Symbian 2009-ban még a piac közel felét tudhatta magáénak, a Nokia pedig még ebben az évben több mint kétszer annyi okoskészüléket értékesített, mint jelenlegi két legnagyobb konkurense, az Apple és a Samsung. A finn cég azonban nem ismerte fel időben a Symbian gyengeségeit, aminek következményeként a konkurensek fokozatosan előretörtek

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.