BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért fagyott le februárra a német ipar

Az elemzők által várt 0,5 százaléknál nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés Németországban februárban az előző hónaphoz képest – közölte tegnap a német gazdasági minisztérium.

Januárban a most kiigazított adatok szerint 1,2 százalék volt a bővülés a korábban becsült 1,6 helyett, az idei év első két hónapjában pedig összességében 0,8 százalékkal zsugorodott a termelés. Pánikra azonban nincs ok, mivel a februári visszaesés egy egyszeri tényezőre, a rendkívül hideg időjárásra vezethető vissza. Ez elsősorban az építőipart sújtotta, ahol a januári 4,7 százalékos plusz után februárban 17,1 százalékkal zuhant a termelés az előző hónaphoz képest.

Ezzel szemben az energiaszektorban már 1,6-es növekedést regisztráltak az elmúlt hónapban, és a termelési eszközök ágazata is képes volt enyhe, 0,3-es bővülésre. Bár az ipari termelés februárban nemcsak januárhoz, hanem 2010 februárjához képest is csökkent egy százalékkal, az első két hónapban éves szinten már 0,2 százalékos plusz tapasztalható.

Elemzők szerint a német gazdaság összességében továbbra is jó állapotban van: míg az eurózóna teljes GDP-je 0,3 százalékkal csökken az idén az Európai Bizottság becslései alapján, addig Németországnak 0,6-es gazdasági növekedést jósol Brüsszel. A Bloomberg szerint ez egyrészt a továbbra is erős belső keresletnek, másrészt a lendületes exportnak köszönhető, amelyet húz maga után az egyre izmosodó amerikai gazdaság. A pozitív trendeket jelzi, hogy februárban emelkedtek az ipari megrendelések, márciusban az üzleti bizalom nyolc hónapos csúcsra szökött, a munkanélküliség pedig egyre alacsonyabb – idén márciusra 6,7 százalékra redukálódott a februári 6,8-ről.

A német ipari termelés alakulása azért különösen fontos a magyar gazdaságnak, mivel a hazai feldolgozóipar legfontosabb felvevő piaca a német ipar, így az ottani kibocsátás felfutása a magyar cégeknek is szárnyakat adhat. Magyarország tavaly folyó áron számítva összesen mintegy 5630 milliárd forint értékben exportált árut Németországba, ez több mint 12 százalékos növekedés 2010-hez képest a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Berlin ezzel a legnagyobb exportpiacunk – messze megelőzve a tavalyi adatok alapján második legfontosabb román piacot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.