BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hetekig várhatják a pénzt a Rába kisrészvényesei

Csupán a Rába április 6-i közgyűlése után két héttel kaphatják meg pénzüket azok a kisrészvényesek, akik éltek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) által a Rába-papírok megvásárlására tett ajánlattal.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ugyanis a részvényfelvásárlás engedélyezésének várható időpontja április 18. Az MNV Zrt. pedig csak a határozat után tudja – öt munkanapon belül – átutalni a részvények ellenértékét az ajánlatot elfogadó részvényeseknek.
Érdekes, hogy épp másnap, 19-én lenne az a közgyűlés, amelyet a 6-i határozatképtelensége esetén tartanának meg, és akkor, már nem kötnék a határozatképességet az 50 százalék + 1 szavazati arányhoz.

A Rába Nyrt. értesítette részvényeseit, hogy a társaságban együttesen a szavazatok 1,33 százalékával rendelkező kisrészvényesi csoport a közgyűlés berekesztéséig részvényeikkel összehangolt magatartást gyakorol. A kisrészvényesi csoport elérte, hogy a határozati javaslatok közt szerepeljen a „döntés a társaság befektetési ingatlanjainak nyilvántartásáról, számviteli politikájáról, a befektetési ingatlanjainak átminősítéséről”.

A kisebbségi részvényesek indítványozták, hogy a közgyűlés döntsön a befektetési ingatlannal kapcsolatos számviteli politika és nyilvántartás visszamenőleges megváltoztatásáról, és határozati javaslatot tettek arra, hogy a közgyűlés utasítsa az igazgatóságot a társaság 2011. évi éves beszámolójának a befektetési ingatlannal kapcsolatos számviteli politika és nyilvántartás visszamenőleges megváltoztatását követő újbóli elkészítésére.

A Rába igazgatósága szerint azonban ez nem tartozik a közgyűlés hatáskörébe, valamint sem a javasolt napirendi pont, sem a határozati javaslat nem felel meg a jogszabályok rendelkezéseinek.

Meglepetést okozhatnak, ha többen lesznek

A kisrészvényesek mozgósítanak, hogy minél többen vegyenek részt a közgyűlésen. Ha mindenki regisztrálja magát, meglepetést okozhatnak az állam mint vevő számára. Az uniós versenyfelügyeleti eljárás április 18-i lezárultág ugyanis 84 százalék a Rába közkézhányada, az állami hányad pedig csak 16 százalék. Az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága március 8-án indította el a versenyfelügyeleti eljárást, miután – annak ellenére, hogy az állami tulajdonszerzés versenyjogi aggályokat nem vet fel – három alkalommal kért további adatokat az MNV-től.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.