BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos piac a szarvasgombáé

Megfizethetetlen luxus, a gasztrosznobok kedvence – távoli, elérhetetlen különlegesség képe él sokunk fejében a szarvasgombáról. Pedig a gomba, melyre most egy kormányrendelet irányította rá a figyelmet, sok száz gyűjtőnek és több tucatnyi kereskedőnek, feldolgozónak ad megélhetést hazánkban, és sok tonna magyar áru kerül „inkognitóban” a világpiacra.

Jake Webster bostoni ingatlanfejlesztő vacsorához készülődve büszkén nyitotta ki a „Származási hely: Olaszország” feliratú szarvasgombakrémjét. Az életstílus-magazinokban nemrég olvasta, hogy ez rosszat nem jelenthet, hiszen Itália a franciák mellett a szarvasgomba másik központja. Nem tudhatta, hogy valójában magyar gomba került az asztalára.

A történet kitalált, de valós alapokkal: Magyarországon egy átlagos évben 10-20 tonna szarvasgombát gyűjtenek be az ezzel foglalkozók. Rosszabb, aszályos időszakban akár ennek a felére is visszaeshet a termés. A gombák túlnyomó többsége Nyugat-Európába kerül, majd onnan további országokba, sokszor eredetmegjelölés nélkül.

„Nagyjából 300-500 embernek nyújt megélhetést az országban az erdőjárás keresőkutyákkal, igaz, mivel csak fél évig, júniusi kezdettel van szezon, többségük csak nyáron foglalkozik ezzel. A holtidőben valami egészen másból jut bevételhez” – mondta a Világgazdaságnak Bagi István, a Truffle Miners kereskedőcég ügyvezetője, a szarvasgomba.hu honlap üzemeltetője. A „főállású” gombászok szerinte nagyjából százan lehetnek.

Bár hazánkban főként az egyik legolcsóbb fajta, a nyári szarvasgomba terem, a legkevesebb 10 ezer, gyengébb időszakokban akár 70-80 ezer forintos kilónkénti átvételi árral a gyűjtés és a kereskedői átvétel is több százmillió forintot mozgat meg. A végfelhasználói ár ennek többszöröse, az iparág így milliárdos nagyságrendű.

A gombából pár száz kilogramm marad az országban feldolgozásra. Ezzel néhány, egyenként nagyságrendileg fél tucat dolgozót alkalmazó vállalkozás foglalkozik. Ezek konzerveket, ízesített késztermékeket – bonbonok, pesto, sajtok – állítanak elő, illetve néhány egyéni sajtkészítő és méhész is vásárol, hogy termékeit a „triflával” fűszerezze – magyarázta Bagi István.

A növények túlnyomó többsége kereskedőkön át külföldre jut. Ezzel szintén 2-3 kis cég foglalkozik. A fő felvevőpiac Olaszország, amely lényegében világellátóként működik, az olaszként eladott áru akár 50-60 százaléka érkezhet Kelet-Európából: Románia, Bulgária, Magyarország is hasonló nagyságrendet ad hozzá az itáliai szarvasgombaiparhoz – magyarázta Bagi István.

A szarvasgomba iránt egyre többen érdeklődnek. „Érezhető a gasztrofellendülés, ma már százas nagyságrendű étterem tart az étlapon szezonálisan vagy állandóan szarvasgombás ételeket” – mondja a szakértő. Az éttermi feldolgozás így néhány száz kilót jelent.

A trifla: disznóktól a bonbonokig

A szarvasgomba (régiesen trifla) 10-30 centiméterrel a föld alatt élő gomba, fák és cserjék gyökeréhez kapcsolódik. Jellegzetes íze, illata, nehéz elérhetősége miatt megosztó: drága ínyencségnek számít, de sokan nem szeretik. Az ókori feljegyzések szerint a XIV. században tűnt fel, az avignoni pápák hozták divatba – írja a szarvasgomba.hu. A Kárpát-medencében is jól ismerték. Disznókkal és betanított kutyákkal kerestetik, leghíresebb fajtája a Tuber melanosporum, melyet hívnak fekete, francia vagy périgordi szarvasgombának. Dél-Európában sok helyen terem, hazánkban nem.

nálunk a nyári szarvasgomba a legelterjedtebb, de terem a téli szarvasgomba, valamint a ritka és értékes piros húsú vagy isztriai szarvasgomba. Bonbonok oldalán gyakran láthatjuk a truffle feliratot. Egyrészt alakjuk miatt kapták a nevet, másrészt régen sok édesség készült olyan konyakkal, melyben korábban szarvasgombát tartósítottak.



A trifla: disznóktól a bonbonokig A szarvasgomba (régiesen trifla) 10-30 centiméterrel a föld alatt élő gomba, fák és cserjék gyökeréhez kapcsolódik. Jellegzetes íze, illata, nehéz elérhetősége miatt megosztó: drága ínyencségnek számít, de sokan nem szeretik. Az ókori feljegyzések szerint a XIV. században tűnt fel, az avignoni pápák hozták divatba – írja a szarvasgomba.hu. A Kárpát-medencében is jól ismerték. Disznókkal és betanított kutyákkal kerestetik, leghíresebb fajtája a Tuber melanosporum, melyet hívnak fekete, francia vagy périgordi szarvasgombának. Dél-Európában sok helyen terem, hazánkban nem.

nálunk a nyári szarvasgomba a legelterjedtebb, de terem a téli szarvasgomba, valamint a ritka és értékes piros húsú vagy isztriai szarvasgomba. Bonbonok oldalán gyakran láthatjuk a truffle feliratot. Egyrészt alakjuk miatt kapták a nevet, másrészt régen sok édesség készült olyan konyakkal, melyben korábban szarvasgombát tartósítottak. Jövőre szigorítják a gyűjtést A Magyar Közlönyben március 19-én jelent meg a szarvasgombagyűjtést szigorító miniszteri rendelet. E szerint a gyűjtők – és kutyáik – 2013-tól csak vizsgával, az erdőgazdálkodó írásbeli engedélyével gyűjthetnek. Gyűjtőnapló vezetése is kötelező lesz, kivéve annak, aki saját erdejében és naponta legfeljebb 20 dekagramm vagy pedig három darab gombát gyűjt. A triflakereső kutyát elektronikus azonosítóval kell ellátni, egy gyűjtő egyidejűleg legfeljebb két ebbel dolgozhat. Tilos a gyűjtésnél az erdőben ásni, kapálni, a talált gombát legfeljebb egy 5 centiméter széles eszközzel lehet felszedni.

Bagi István szerint túl bürökratikus a rendelet, négy-öt papírt kell begyűjteni annak, aki ezzel akar foglalkozni. A kereső kutyát például egy országban sem kell vizsgáztatni, és a gyűjtési napló sem kötelező az EU-ban. Szerinte ez túlzott költséget ró azokra, akik eleve betartják a szabályokat, viszont nem szűri ki a feketegyűjtőket.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.