BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

CBRE: Magyarország jó lehetőséget kínál az ingatlanvásárlóknak

A jelenlegi gazdasági és pénzügyi viharban Közép-Kelet-Európa nem jelent elég biztos menedéket, így az ingatlanbefektetők inkább a központi, likvidebb piacokhoz fordulnak Nyugat-Európában és Észak-Amerikában. Ez egyértelmű változás 2011-hez képest, amikor régiónkban a befektetési forgalom jelentősen nőtt az előző évhez mérten.” – derült ki a CBRE „Európai Befektetői Szándékok” felméréséből.

A CBRE kutatása közel 400 befektető bevonásával készült. Amint kiderült, számukra továbbra is Nyugat-Európa a legvonzóbb célpont. Annak ellenére, hogy Közép-Európa és a Közel-Kelet gazdasági növekedése nagyobb, a pénz az úgy nevezett. biztos menedékbe áramlik.
 
Az iroda és kiskereskedelmi ingatlanok, mint befektetési eszközosztályok idén veszíthetnek népszerűségükből. 2011-ben az üzlethelyiségek voltak a legkedveltebb befektetési célpontok és ez tükröződött a forgalomban is: a közép-kelet-európai régióban a befektetések közel 50 százaléka ebbe a szektorba áramlott. A 2012-es felmérés szerint az ipari és logisztikai ingatlanok megítélése javult, mint ahogy a lakóingatlanoké is, mivel néhány piacon az árkorrekció jó üzleti lehetőségeket teremtett.
 
A befektetői szándékokra irányuló kutatás szerint a befektetők földrajzi elhelyezkedés és eszközosztályok alapján szelektálnak. "Egyértelmű az összefüggés az eszközosztályok és a földrajzi elhelyezkedés kötött: most az a trend, hogy vegyünk Londonban irodát és üzletközpontot Közép-Kelet-Európában. De egyre erősödik az érvelés, miszerint jó befektetés ma egy budapesti iroda megvásárlása is" – mondta Tim O’Sullivan, a CBRE budapesti befektetési vezetője.
 
Az első osztályú ingatlanok maradtak a befektetők kedvenc célpontjai. Várakozásaik már 2011-ben is meglehetősen óvatosak voltak, úgy nyilatkoztak, hogy a piac legkorábban 2012/13 során fog magához térni – ez úgy tűnik, még később fog bekövetkezni. "Nem könnyű finanszírozót találni manapság. A bankok kizárólag az első osztályú ingatlanokkal foglalkoznak. Ez nem magyarországi jelenség, hanem összecseng az európai trenddel" – mondta Andreas Ridder, a CBRE közép-kelet-európai elnöke. Szerinte Magyarország ma határozottan jó lehetőségeket ajánl a vásárlóknak, hiszen a piac ma alulárazott. Az itteni helyzet sokkal érdekesebb, mint ahogy azt a legtöbb nemzetközi befektető látja.

Magyarország egyértelműen nem tartozik a csőd szélén egyensúlyozó országok csoportjába, de azon országok azok közé sem sorolható, amelyekben az üzleti tervek könnyen zöld jelzést kapnak – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE budapesti kutatási és tanácsadási vezetője.  Az irodák iránti alacsony kereslet és az új kínálat szinte teljes hiánya jellemzi a budapesti irodapiacot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.