BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az okostelefonokhoz jönnek az intelligens ügyfélszolgálatok

A közelmúltban készült el az első olyan magyar nyelvű ügyfélszolgálati rendszer, amely a mesterséges intelligencia eszköztárán alapul. Néhány hónapon belül debütál az uniós támogatással Magyarországon fejlesztett rendszer

A fejlesztés a folyamatos beszéd felismerésére, automatikusan írott szöveggé alakítására, az ebből készülő leiratokban való tartalom­alapú keresésre ad módot. Ennek eredményei megjelennek az ügyfélszolgálatos képernyőjén, ahol több téma esetén a legördülő mezőből választható ki a megfelelő válasz.

Mód van utólagos elemzésekre is, ahol a szövegbányászati technológiát használja a rendszer. Ezzel hatékonyabban lehet az ügyfélszolgálati munkát megszervezni, és az ügyfél is gyorsabb és pontosabb választ kap a problémájára. A fejlesztési konzorcium vezetője a Montana Tudásmenedzsment Kft. volt. Céges oldalról részt vett benne még az Aitia Informatikai Zrt. is, a kutatói területet a THINKTech Kutatási Központ, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék és az MTA Nyelvtudományi Intézete képviselte.

A projekt kapcsán Vadász Pál, a Montana ügyvezetője kiemelte: az ilyen innovációk lehetnek a kitörési pontjai a magyar középvállalatoknak. A projekt összköltsége 336 millió forint, amelyhez az Európai Unió és a magyar állam összesen 218,4 millió forint támogatást nyújt. A rendszer hamarosan a Vodafone Magyarországnál debütál, ahol két helyen működik ügyfélszolgálati központ. Budapesten mintegy 100 fő, a miskolci regionális kiszolgáló központban 300 munkatárs dolgozik.

Beck György, a cég elnöke hangsúlyozta: a vállalatnak fontos, hogy részese legyen az ágazati k+f projekteknek. „A hálózatfejlesztésit a közelmúltban zártuk le, ennek nyomán a lakosság több mint 90 százaléka számára vált elérhetővé a széles sávú mobilinternet” – emlékeztetett rá. Hozzátette, az okostelefonok terjedése pedig már intelligens ügyfélszolgálatot igényel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.