BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb és drágább búza várható

Termés Sok múlik a következő napok időjárásán, ha visszatér a hőség akár 30 százalékkal csökkenhet a termés „Nem várható, hogy az idén 50 ezer forintnál olcsóbb legyen a búza tonnája, és ez a szint szükséges is ahhoz, hogy a termelők tevékenysége kifizetődő legyen” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Vancsura József.

 A Gabonatermesztők Országos Szövetségének főtitkára hozzátette: korábban 3–3,5 millió tonna búzát vártak a szakértők a jelentős aszály miatt, ám az elmúlt hetek viszonylag csapadékosabb időjárása rendkívül sokat segített az aratás előtt álló gabonának. Így a legújabb termésbecslések szerint a búza országos mennyisége 4 millió tonna körül alakulhat idén, amely közepes termésnek számít.

„A tavalyi rekordtermés nem ismétlődik meg, ráadásul az elkövetkezendő napok időjárása rendkívül sokat számít” – figyelmeztetett Vancsura. Az elnök kifejtette: „ha visszatér a hőség, egyes gabonák termésmennyisége akár 20-30 százalékkal is elmaradhat attól, amennyire a 32 fok alatti nappali hőmérséklet esetén lehetne számítani. Ezért sok múlik a következő napokon”.

Az árakról szólva a főtitkár kijelentette: tavaly a szövetség azt mondta, 40 forint alatti kilónkénti búzaár esetén nem térül meg a termelők befektetett költsége, most az 50 forintos alsó árszinthez ragaszkodnának. Ez megfelel a jelenlegi árszintnek is, 50 forint alatt ezekben a hetekben nem lehet egyetlen gabonafélét sem megvásárolni, még a takarmánybúza ára is ezen a szinten mozog.  A kormányhivatalok júniusi termésbecslése szerint az idén őszi búzát 1,1 millió hektárról takaríthatnak be. A vetésterület 10 százalékkal több az elmúlt évinél, ám az idei termés így sem éri el a tavalyit.

Ötödével kevesebb ukrán gabona

Ukrajnában mintegy 22 százalékkal csökkenhet idén a betakarított gabona mennyisége a tavalyihoz képest, elsősorban a kevesebb búzatermés miatt. Igaz, az országban 2011-ben rekordnagyságú, 56,7 millió tonna volt a gabonatermés, ehhez képest – az ország meteorológiai központja mezőgazdasági osztályának a vezetője szerint – idén csupán 43–44 millió tonnát várnak. Ennek elsődleges oka a várhatóan szerény búzatermés, melyet a szakszolgálat 12,2–12,3 millió tonna közöttire becsül a tavalyi 22,3 millió tonna után.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.