BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz turistainvázió felülmúlja a kínait

Lendületesen, bár eltérő tempóban fejlődik a BRIC-országok kiutazó turizmusa a legfrissebb World Travel Monitor kutatás adatai szerint, amelyet a Turizmus Online idéz. Az oroszok most még közel ötször annyit utaznak, mint a brazilok, a növekedés üteme azonban a dél-amerikai országban 85 százalékos volt az utóbbi öt év során.

Az elemzés a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) kiutazó turizmusának volumenét és fejlődését vizsgálták ötéves összehasonlításban. Eszerint a kiutazások száma minden BRIC-országban nőtt a vizsgált időszakban, bár különböző mértékekben. Oroszországé a vezető szerepet, őket követi Kína, Brazília és India – most még - jóval lemarad mögöttük. A World Travel Monitor elemzés szerint nincs egyenes arányosság a külföldi utazások alakulása, valamint a gazdasági fejlődés és a népsűrűség között.

Oroszország az élen

Oroszország hiába a legritkábban lakott terület ezen országok között, a gazdasága is csak a harmadik helyen áll a BRIC-államok versenyében, a kiutazó turizmusban ezek ellenére mégis övék az elsőség. Az orosz polgárok 1.3-szor annyi utat vállalnak évente, mint a kínaiak, 3.4-szer annyit, mint az indiaiak, és 4.6-szor többet, mint a brazilok.

Oroszország a kiutazások növekedésének szempontjából is első helyen áll. 5 évvel ezelőtt 15.9 millió orosz és 13 millió kínai turista utazott külföldre. Tavaly 23.8 millió orosz és 18.3 millió kínai utazott külföldre (nem számítva Hongkongot és Makaót). Ez azt jelenti, hogy az utóbbi öt év során az oroszok utazási kedve 50 százalékkal emelkedett, míg a kínaiak esetében a növekedés „csupán” 41 százalékos volt – írja a Turizmus Online.

Jönnek fel a brazilok

Brazília és India kiutazó turizmusa a többi BRIC-országhoz képest most még igen nagy lemaradásban van. Az indiaiak külföldi utazásainak száma 7 millió, Brazíliáé 5.2 millió volt 2011-ben. Az utóbbi 5 év során azonban lendületesen fejlődnek ezek a küldőpiacok: Indiában a külföldi utak száma 30 százalékkal nőtt ez idő alatt (2006-ban még csak 5.4 millió volt), a brazilok kiutazásai pedig 85 százalékkal nőttek (2006-ban a brazilok összesen mindössze 2.8 millió külföldi utat vállaltak

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.