BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keveslik a termelők a kárenyhítés mértékét

Az országos aszálykár meghirdetésével a vidékfejlesztési tárca segíteni kíván a termelőkön – közölte a minisztérium szerdán. A miniszter által hozott döntés, amellyel országos aszályhelyzetet hirdetett a tárca azért fontos, mert ez az előfeltétele a kárenyhítésnek.

Az idén januártól hatályos kockázatkezelési törvény szerint az aszálykár után csak akkor fizethető kárenyhítő juttatás, ha a termelő az aszálykárt bejelenti a területileg illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósághoz, a kárt az agrárkár-megállapító szerv igazolja, és a termelőnek nincs a kárenyhítési hozzájárulást illetően elmaradása. A kárenyhítő juttatás iránti igényt november 30-ig kell benyújtani.

„Csak a kukorica esetében 150-200 milliárdra tehető az aszály okozta kár, a többi gabonát is belevéve ez sokkal nagyobb összeget jelent. A kárenyhítő alapban ugyanakkor az aszály és a fagy okozta károk mérséklésére összesen alig több, mint 8 milliárd forint áll rendelkezésre, vagyis a szándék jó ugyan, de a segítség messze nem elég, ez a súlyos kárt szenvedett termelőknek nem jelent érdemi segítséget" – nyilatkozta a vg.hu-nak Tóth István. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára hozzátette: „mindazok a termelők, akik korábban viszonylag jó búzatermést tudtak betakarítani, könnyebben átvészelik ezt a mostani időszakot, akik azonban már a búzánál is gyenge hozamot értek el, rendkívül súlyos helyzetben vannak.

Ezek a gazdák óriási üzemi veszteséget kénytelenek elkönyvelni ebben az évben. A termelők ezért azt várják a kormánytól, hogy a kárenyhítési alap felülről nyitott kasszáját egészítse ki, és ezt az összeget azon termelők megsegítésére fordítsa, akik a legnagyobb károkat szenvedték el" – tette hozzá Tóth István.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.