BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sportszerekkel érkezik a rugalmas, elektromos bőr

Több start up, köztük az amerikai MC10 olyan rugalmas polimereket fejleszt, amelyek segítségével az elektronikus berendezések tetoválásként a bőrre fektethetőek és együtt mozognak azzal.

A polimerek, a mickrochipek és a LED-ek terén elért óriási fejlődés segítségével mostanra elérhető közelségbe került az "elektromos bőr" forgalmazása. Ezek a testre vagy akár testbe ültethető ultravékony, rugalmas elektronikák forradalmasíthatják az orvosi diagnosztikát, és ráadásul világító tetoválások megrajzolására is alkalmasak – írja a Tecca.

Hogy pontosan milyen termékekben találkozhatunk a rugalmas bőrrel, az egyelőre titok, az viszont biztos, hogy az MC10 ősszel a Reebokkal közreműködésben piacra dobja az újdonságot. A start up újítása, hogy a polimerbe ágyazott elektronika immár nyúlik is és nem pusztán hajlítható. A vállalat már most forgalmaz olyan rugalmas tapaszokat, amelyekkel vezetéknélküli hálózaton továbbítható a szívveréssel és a légzéssel kapcsolatos információ. A vállalat emellett rugalmas katétereket is fejleszt, amelyeket a testbe építve nagy felbontású térképek készíthetőek a szívről, ezzel segítve a rendellenességek folyamatos felderítését.

A The New York Times szerint a technológia fejlődése óriási változást hoz majd az egészségügybe. A Proteus nevű brit cég például hamarosan elindítja digitális egészségügyi visszajelzési rendszerét, amely egyrészt bőrre ragaszható elektronikából, másrészt homokszem méretű mikrochippel szerelt kapszulákból áll. A gyomornedvek által hajtott eszköz egy külső érzékelőnek továbbítja, mit érzékel odabent. A Sano Intelligence mikrotűket szerel tapaszokba, amelyekkel folyamatos információkat szerez a véráramról. A start upok máris azon gondolkoznak, hogyan oszthatják meg minél gyorsabban és könnyebben az így megszerzett adatokat. A Nike már el is kezdte ezt, a Nike+ termékek leírásában olvasható, hogy a cég begyűjtheti az intelligens sporteszközök által megszerzett adatokat, de hogy azután mi lesz ezek sorsa, az nem világos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.