BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az autósok többségének valójában nem éri meg a dízel?

A francia UFC-Que Choisir fogyasztóvédelmi szervezet arra figyelmeztet, hogy a francia autótulajdonosokat félrevezeti a gázolaj relatíve alacsony ára és nem gondolnak arra, hogy a dízel autók magasabb ára az esetek többségében nem térül meg.

A fogyasztóvédelmi szervezet számításai szerint a franciaországi árak mellett a dízel autó vásárlása csak akkor éri meg, ha a kocsi sokat, vagyis évente mintegy 20 ezer kilométert fut - írja a Les Échos. Franciaországban a dízel autók megvásárlása, karbantartása és biztosítása is drágább, mint a benzineseké, a kormány viszont az adókedvezményekkel az általában környezetkímélőbbnek tartott gázolaj felé tereli a vásárlókat. A gázolaj elégetésekor kevesebb széndioxid szabadul fel, viszont ellene szól, hogy magasabb az elégetéskor keletkező nitrogéndioxid és az egészségre káros por.

Egy 1 048 fő körében végzett felmérés szerint a francia autósok 84 százaléka egyetért azzal, hogy a dízel meghajtás olcsóbb és ezt tekintetbe is veszi a vásárláskor. Ugyanakkor a válaszadók 71 százaléka évente nem éri el a 20 ezer kilométeres futásteljesítményt, vagyis – véli az UFC-Que Choisir – a háztartások többsége számára nem éri meg. A szervezet azt szeretné elérni, hogy az autósok bővebb tájékoztatást kapjanak a dízel kocsik fenntartásával kapcsolatos magasabb költségekről. Franciaországban az autópark mintegy 60 százalékát a dízel kocsik teszik ki.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.