BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Földvásárlás: nem lehet teljesen kizárni a külföldieket

A Nemzeti Földalapkezelőn keresztül az állam bármikor élhet elővásárlási jogával Nehezen, de 2014 után külföldi magánszemélyek is vásárolhatnak termőföldet Magyarországon, ha a parlament elfogadja a földtörvény tervezetét. A társas vállalkozások – akár magyarok, akár külföldiek – ki vannak zárva.

A legfontosabb, hogy Magyarországon a helyben lakó földműves, a földpiac első számú szereplője, a földből élethivatásszerűen megélő gazda vásárolhat földet – hangsúlyozta Fazekas Sándor tegnap, miután a földtörvény tervezetéről egyeztetett az agrárértelmiségiek képviselőivel. A vidékfejlesztési miniszter hozzátette: a megbeszélésen foglalkoztak az európai uniós joghoz való harmonizációval, mert fontos, hogy a magyar földtörvény az uniós jognak megfeleljen. Fazekas megerősítette azt is, a földtörvény egyértelműen a magyar gazdálkodóknak kedvez.
2014. május elsejével lejár az a földvásárlási moratórium, amelynek értelmében más uniós tagállamok állampolgárai nem vehetnek földet Magyarországon. Ezután nem lehet olyan szabályozást kialakítani, amelyben bármely uniós állampolgár rosszabb feltételekkel juthatna földhöz, vagy erdőhöz, mint egy magyar állampolgár.

A földtörvény tervezete szerint alapesetben csak a „földműves” definíciónak megfelelő vásárló jöhet szóba, így az egyéni vállalkozó, őstermelő vagy családi gazdálkodó, aki mezőgazdasági tevékenységet folytat, és legalább középfokú szakképesítéssel rendelkezik. Ezenfelül az ezüst- és aranykalászos gazdák, vagy az, akinek a hatóság igazolást ad arról, hogy legalább három éve mezőgazdasággal foglalkozik. Nem vehet földet olyasvalaki, aki a fenti feltételeknek nem felel meg, ahogy jogi személy, például egy cég sem. A vásárlást továbbá a Nemzeti Földalapkezelő megakadályozhatja, és az állam nevében megveheti a földet, vagy kisajátíthatja azt. A magánszemélyek előtt ugyanis a földtörvény tervezete szerint elővásárlási jogot élvez az állam.
„Franciaországban minden uniós állampolgár és gazdasági társaság vásárolhat földet jelenleg is” – nyilatkozta a témában lapunknak Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette: „a tranzakciókat ellenőrzi ugyan az ország területén működő 26 hivatal (Safer), amely próbálja visszaszorítani a földspekulációs kísérleteket, és megakadályozza a birtokok további aprózódását. A szervezeteknek elővásárlási joga van, ám ez inkább elméleti lehetőség, amellyel a tranzakciók egy százalékában sem élnek, és akkor is törvényben megszabott feltételek szerint kell indokolni a lépést” – mondta el Raskó, aki szerint a földtörvény tervezetéből nem derül ki egyértelműen, hogy a Nemzeti Földalapkezelő mely esetekben fogja megakadályozni a földterületek adásvételét.

„A legnagyobb probléma nem a külföldiek földvásárlásával van, hanem azzal, hogy társas gazdaságok nem juthatnak majd földtulajdonhoz. Ennek eredményeképp végső soron egy külföldi magánszemély is nagyobb eséllyel jut idehaza földhöz, mint egy magyar vállalkozás, utóbbiak ugyanis ki vannak zárva ebből a körből” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Tóth István. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára hozzátette: „Magyarországon az állattartást, különösen a sertés- és marhatartást 60-70 százalékban társas vállalkozások végzik, de a tervezet értelmében tulajdont annyit sem szerezhetnek, amennyi a takarmány előállításához, vagy a trágya elhelyezéséhez szükséges.”

Nehezen, de 2014 után külföldi magánszemélyek is vásárolhatnak termőföldet Magyarországon, ha a parlament elfogadja a földtörvény tervezetét. A társas vállalkozások – akár magyarok, akár külföldiek – ki vannak zárva.Braunmüller Lajos-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.