BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megolajozzák a Déli Áramlat útját

Kiemelt jelentőségűvé nyilvánítja a kormány a Déli Áramlat földgázszállító-vezeték 229 kilométeres magyarországi szakasza kiépítéséhez és üzemszerű működtetéséhez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Kommunikációs Főosztálya.

A fejlesztés előkészítése ezzel egyszerűbb eljárásban, rövidebb idő alatt mehet végbe - hangsúlyozzák. Az erről szóló kormányrendelet - amely megnevezi a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházást, meghatározza az első és másodfokon eljáró hatóságokat és szakhatóságokat - rövidesen megjelenik a közlemény szerint.

Magyarország jelenlegi gázbeszerzési lehetőségei fizikailag korlátozottak, ezért a kormány minden infrastruktúrafejlesztési elképzelést érdemben megvizsgál, és indokolt esetben támogat.

A Nemzeti Energiastratégia szerint a cél a beszerzési források és útvonalak számának növelése. Fontos diverzifikációs eszköz lehet a tervezés alatt álló Déli Áramlat is. A vezeték alternatív útvonalon szállíthat gázt Oroszországból a közép-európai régióba, ezzel növelve a térség energiaellátásának biztonságát - emlékeztet a közlemény.

A gázbeszerzési lehetőségek bővítése érdekében a Nabucco gázvezetéket 2010 májusában, az Észak-Dél Energiafolyosó részeként megépülő magyar-szlovák összeköttetést 2011 novemberében nyilvánították kiemelt jelentőségűvé.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.