BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájkbizottság alakult a BKK-nál

Sztrájkbizottságot alakítottak a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) működő szakszervezetek, munkabeszüntetésre legkorábban november közepén lehet számítani.

Jáger István, a sztrájkbizottság alelnöke az MTI-nek hétfőn nyilatkozva elmondta: nyáron kezdődtek meg a tárgyalások a BKK-nál a kollektív szerződésről (KSZ), de ezek még nem zárultak le, november elsejétől viszont hatályát veszti az átmeneti foglalkoztatási megállapodás. Ennek értelmében a munka törvénykönyve szerinti foglalkoztatás lép életbe, ami az alelnök szerint sem a BKK-nak, sem a munkavállalóknak nem kedvező.

A sztrájkbizottság megalakításával a szakszervezetek célja, hogy felhívja a munkáltató figyelmét minderre, és hogy minél előbb lezáruljanak a tárgyalások. A sztrájk nem cél, de akár erre is sor kerülhet, legkorábban november második felében - fogalmazott Jáger István. Hozzátette, hogy ebben mintegy 1100 ember lenne érintett, ők főleg a végrehajtói területen dolgoznak: pénztárosok, jegyárusok, ellenőrök, forgalomirányítók.

A sztrájkbizottságnak meg kell várnia a munkáltató reagálását a bejelentésre, ezt követően munkaügyi vita kezdődik, egy esetleges sztrájknál pedig a BKV-tól eltérően nem kell megállapodni a még elégséges szolgáltatásról, mert a BKK nem közszolgáltató cég - fejtette ki Jáger István.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.