BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apple: kipukkadt lufi vagy újabb szárnyalás?

A szeptember közepén elért történelmi csúcs óta az előző volt az első olyan kereskedési hét, amikor emelkedett a világ legnagyobb értékű cégének számító Apple részvényárfolyama. A kaliforniai társaság papírjainak jegyzése az elmúlt bő két hónapban azonban így is nagyjából negyedével zuhant miközben a vezető indexek alig pár százalékkal értékelődtek le.

Mindennek eredményeként a cég piaci értéke több mint 130 milliárd dollárral (azaz nagyjából az éves magyar GDP-vel) csökkent. Miután a vállalat történetében korábban mindössze egyszer, a nagy 2008-as összeomlás idején volt példa hasonló mértékű hanyatlásra, az elmúlt hetekben többen már vészharangot kongattak, és az Apple-lufi kipukkanásáról beszéltek.

A pesszimista szakértők érvelésüket a társaság lassuló bővülésével próbálták alátámasztani. Bár az Apple továbbra is igen dinamikusan növekszik, kétségtelen tény, hogy a cég előző két gyorsjelentésével csalódást okozott, s legutóbbi termékei sem váltották be minden esettben a hozzájuk fűzött reményeket. A társaságot a közelmúltban sokat támadták amiatt, hogy a korábbiaknál kevesebb újítással áll elő. Nem segített a társaságnak a külső gazdasági, és ágazati környezet alakulása sem.


Az eurózóna válsága, és a vártnál lassabb amerikai gazdasági kilábalás egyaránt kedvezőtlenül hat a prémiumtermékeket értékesítő Apple kilátásaira.

Mindezek ellenére az elemzők többsége látszólag továbbra is bízik az Apple növekedési potenciáljában, amit elsősorban a feltörekvő országokban várható jelentős keresletbővülésre, illetve a cég – legfrissebb hírek szerint egy éven belül várható – új termékére (ami várhatóan egy televízió lesz) alapoznak.

Szárnyal a RIM

Egyes szakértők részben az Apple gyengélkedésével magyarázzák a Blackberry gyártójaként is ismert Research In Motion (RIM) részvényének elmúlt hetekben látott szárnyalását.

A RIM – amit az előző egy évben már szinte temettek a szakemberek – szűk két hónap alatt 100 százalékkal értékelődött fel.

A társaság részvényeinek jegyzése szeptember közepén még a 6 dollárt közelítette, most azonban bő féléves csúcsponton, 12 dollár környékén forog a papír, úgy, hogy egy hét alatt mintegy 40 százalékkal drágult.

A RIM – amit az előző egy évben már szinte temettek a szakemberek – szűk két hónap alatt 100 százalékkal értékelődött fel.

A társaság részvényeinek jegyzése szeptember közepén még a 6 dollárt közelítette, most azonban bő féléves csúcsponton, 12 dollár környékén forog a papír, úgy, hogy egy hét alatt mintegy 40 százalékkal drágult. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.