BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feléleszti legendás autóját a Renault - képekkel

A Renault vezérigazgatója bejelentette, hogy a csoport egy brit partner részvételével újra piacra vezeti az Alpine márkát.

Az Alpine 1955-ben született és 1995-ben hunyt el, most azonban a Renault csoport második számú vezetője, Carlos Tavares kezdeményezéseként újraéled, méghozzá a brit Caterham közreműködésével. Carlos Ghosn, a Renault vezére mai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az évente mindössze négyszáz autót gyártó Caterham ötven százalékos részesedéshez jut az Automobiles Alpine Renault vállalatból.

A közösen, immár Alpine-Renault néven piacra kerülő autókat a márka szülőhazájában, Dieppe-ben gyártják majd, a Caterham elsősorban az ultrakönnyű sportautók megépítése terén szerzett tapasztalatit viszi a közös cégbe.

A megújult Alpine-ról egyelőre annyit lehet tudni, hogy 35-40 ezer eurós áron kerül a kereskedőkhöz három éven belül. A Renault designért felelős vezetője azt is elárulta, hogy az új modell főként az A 110 berlinette-re emlékeztet majd, megmarad a tömör formáknál, így súlya maximum 1,3 tonna lesz, hossza pedig 4,3 méter, mindezt 200-250 lóerő hajtja majd.

A hetvenes évek rali bajnokát egyébként már háromszor megpróbált újraindítani a Renault, de eddig egyetlen terv sem kapott zöld jelzést, mert a cég nem látta biztosítottnak a megtérülést. Az Alpine kis coupéként kezdte negyven éves karrierjét, majd az 1960-ban bemutatott Berlinette A 108, illetve az A 110 megalapozta a francia márka hírnevét könnyű vezethetőségével és sportosságával. Az 1973-as rali világbajnoki győzelmet követően azonban a típus gyengélkedni kezdett, a La Tribune szerint főként azért, mert a Renault egy francia Porschét akart létrehozni, aminek túl magas árát nem kompenzálták sportbeli képességei.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.