BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyponton a profitkilátások

Az MFB-Indikátor 2012. őszi felmérése leképezte a külső keresletnek az Európát sújtó recesszió és a nemzetközi kereskedelem csökkenése miatti visszaesését és a belső piac további szűkülését. A kedvezőtlen belföldi, ill. külföldi piaci helyzet, az alacsony profitvárakozások és a tartósan erős bizonytalanság kihatnak a vállalatok foglalkoztatási és beruházási terveire is. Mindezek eredőjeként a hazai vállalatok piaci helyzete őszre tovább romlott, az eredményeikkel kapcsolatos várakozásaik mélypontra süllyedtek.

A felmérést megelőző 12 hónapban a vállalkozások alig ötöde jelezte az eredmények növekedését. Mind az ipari, mind a szolgáltató szektorban meghaladta az 50 százalékot a csökkenő nyereségről beszámoló vállalatok aránya, míg az agráriumban a korábbi jó eredményeket követően az elmúlt időszakban legfeljebb stagnáló profitot sikerült realizálniuk a cégeknek – írják az elemzés készítői.

A tartósan kedvezőtlen, növekedésre nem ösztönző piaci feltételekre való berendezkedést jelzi, hogy a vállalati stratégiák közül a 2012. őszi felmérés alapján a defenzív fejlesztéseket végrehajtó vállalkozások kerültek kedvezőbb helyzetbe. Ennek eredményeként a tevékenység átalakítását, a reorganizációt előnyben részesítő cégek profitvárakozásai a legoptimistábbak.

A kedvezőtlen kilátásokat jelzi, hogy 2012. ősszel az MFB-Indikátor vállalati felmérés eddigi történetében mélypontra süllyedt a következő 12 hónapban növekvő eredményt váró cégek aránya. Ehhez hozzájárult egyrészt, hogy a vállalatok nem várnak fordulatot a belföldi értékesítésben, másrészt a külső (elsősorban európai) kereslet visszaesése miatt az exportértékesítés dinamizáló ereje is tovább gyengült.

Valamelyest emelkedett a következő 12 hónapban az árak emelését tervező cégek aránya a 2012. őszi válaszok alapján, ugyanakkor sem az eladási árakkal kapcsolatos tervek, sem az értékesítési volumenre vonatkozó várakozások, sem pedig a külső sokkoknak való kitettség (magas importhányad) nem mutat összefüggést a vállalati szektor magasan beragadt (átlagosan 6,0 százalékos) inflációs várakozásaival. Ennek hátterében így – az adóváltozások mellett – elsősorban pszichológiai (bizalmi, tapasztalati) tényezők állnak.

A bizonytalan piaci helyzet és a kedvezőtlen kilátások továbbra is erős korlátot jelentenek a cégek foglalkoztatási terveinek: a vállalkozások döntő többsége a következő egy évben sem gondol a munkaerőállományának bővítésére. A belföldi pozícióikat a szűk piacon is megőrizni képes közép- és nagyvállalatok körében lehet számítani a munkaerőigény kismértékű növekedésére, ugyanakkor utóbbiak között a legnagyobb az elbocsátást tervezők aránya is.

A vállalatok átlagosan közel 8 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre a felmérést megelőző 12 hónapban. A bruttó keresetek legnagyobb mértékben a munkaerő-intenzív ágazatokban emelkedtek, ami azt jelenti, hogy a munkáltatók elsősorban az adóváltoztatások miatt, a nettó fizetések szinten tartása érdekében növelték a béreket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.