BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kaszált a német szerszámgépipar

A múlt évi tarolást 2013-ban egyszázalékos növekedés követi a német szerszámgépgyártásban, a szakmai szövetség elnöke mindazonáltal bizakodó.

Az idén csak szerény, egyszázalékos növekedést vár a német szerszámgépipar az előző két év látványos bővülése után. Lényegében a 2008-as szintre áll vissza a szakma az érintett területet összefogó szövetség, a VDW elnöke szerint.

Martin Kapp a VDW éves, frankfurti konferenciáján viszont 2012-t a vártnál jobbnak minősítette: már az évkezdés is jó volt a rendelésállomány és a kapacitás-kihasználtság alapján, a termelés magas szintje pedig az év egészében megmaradt. A szektor termelése 9 százalékkal 14,1 milliárd euróra nőtt, kivitele pedig még látványosabban, 20 százalékkal 9,5 milliárd euróra emelkedett, mellesleg soha előtte nem ért el ilyen szintet.

A német szerszámgépipari termékek legnagyobb piaca Kína, ahol 2012-ben 2,4 milliárd eurónyi termék kelt el, 14 százalékkal több, mint az előző évben.

Egyúttal kétszer akkora értéket képviselt, mint amit a német szerszámgépipar a második legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban elért. Ezzel együtt az USA-ból származó megrendelések is szépen nőttek, nagyjából a harmadával tettek ki nagyobb értéket, mint a rekordnak számító, 2008-ban. Valamivel még a válság sújtotta Spanyolországban is jobban fogyott a németországi portéka a 2011-es szintnél, igaz, a 2011-es eladás meglehetősen szerény volt.

A német belpiac 6,8 milliárd eurónyi, helyi gyártású szerszámgépet vett fel tavaly, nagyjából ugyanannyit, mint az előző évben, és jóval kevesebbet a válság előtti időszakénál. A magyarázat a VDW szerint a közepes méretű vevők kockázat-kerülése.

Ez év januárjában a német szerszámgép-gyártó kapacitásait 92,4 százalékban használták ki, némileg kisebb mértékben a 2012-es átlagnál. Tavaly novemberre ugyanis 8,3 havira csökkent az együttes rendelésállomány, ami közel egy hónappal kisebb az előző év azonos időszakáénál.

A rendelésállomány meghatározó részét európai (főleg német) és amerikai alakítási technológiák, jórészt járműipari préstechnológiai megoldások képezték. A németországi szerszámgép-gyártás a múlt év végén átlagosan 5 százalékkal (közel 71 ezer fővel) több dolgozót foglalkoztatott, mint egy évvel korábban.

A szegmens a szövetség értékelése szerint 2012-ben maga mögé utasította kínai, japán és amerikai riválisait is, előbbit a valutaárfolyamok hatása és a termelés stagnálása, a következőt annak egy helyben topogása, az utolsót pedig – bár az USA-ban nőtt a termelés –, a németországitól elmaradó teljesítménye miatt.  Az egész európai szerszámgépipar is csak feleakkora mértékben bővült, mint a németországi, az exportban pedig a németek újból elérték a japánok szintjét.

Idei, derűlátó várakozásait partnere, az Oxford Economics előrejelzésére alapozza a szövetség. Az Oxford Economics 2013-ban világszerte bízik az ipari termelésben, és a tőkeberuházások meredek növekedésében. A tendencia Ázsiában és Amerikában lesz erősebb, Európában szerényebb. Mindez a német szerszámgépiparnak is stabil rendeléseket jelent, főként az ázsiai piacról. Nőni fog a kínai kereslet is, sőt, akár kétszámjegyű bővülés is elképzelhető annak ellenére, hogy a távol-keleti ország legutóbbi rendelésállománya 30 százalékos csökkenést mutatott, a beszerzési menedzser index ugyanis ez év januárjában több mint 52 ponttal volt magasabb a tavaly augusztusinál. Kétszámjegyű lesz az ottani ipari termelés erősödése is. Derűlátásra ad okot az üzleti klíma index növekedése is.

Belföldön azonban Martin Kapp továbbra is stagnálást vár a magas adókkal kapcsolatos tárgyalások, a botladozó energiaváltás, a magas energiaárak miatt, s mert Európa-szerte bizonytalanság jellemzi a pénzügyi szektort.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.