BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Apple a legnagyobb amerikai adóelkerülők közé tartozik

Egy szenátusi bizottság azt vetette az Apple szemére, hogy "Amerika legnagyobb adóelkerülői közé tartozik". A bizottság szerint az Apple bonyolult offshore cégek hálózatával rendelkezik, aminek révén dollármilliárdokat nem fizet meg jövedelemadóként.

Ám a szenátusi bizottság hozzátette, semmi jele nincs annak, hogy az Apple bármilyen törvénytelenséget követett volna el. Az Apple-nek 145 milliárd dollárnyi a készpénz-állománya, de a bizottság szerint 102 milliárd dollárt offshore cégekben tart.

Az amerikai konszern ugyanakkor úgy véli, hogy a legnagyobb adófizetők közé tartozik az Egyesült Államokban, a tavalyi fiskális évben 6 milliárd dollárt fizetett szövetségi társasági adóban.

Az Egyesült Államokban több nagyvállalatot bíráltak azért, mert vonakodtak repatriálni külföldi nyereségükert, ugyanis ez után a legmagasabb kulccsal, 35 százalékkal kellene adózniuk. A 35 százalékos amerikai társasági adó ugyan az egyik legmagasabb a világon, ám a vállalatok rendszerint ennél kevesebbet fizetnek, a számos levonásnak és kivételnek köszönhetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.