BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negyedével több fizetésért sem váltanak az informatikusok

HELYZETKÉP Még a 25 százalékkal magasabb fizetés sem kellő csáberő ahhoz, hogy egy hazai informatikus munkahelyet váltson. Ezt a meglepő állítást szűrte le az a felmérés, amit a közelmúltban a Magyarországon több száz fős szolgáltató központot üzemeltető Morgan Stanley megbízásából készített a Tárki.

Az IT-szakemberek bizonyos határig viszonylag lojálisak munkaadójukkal szemben. Tíz százalékkal nagyobb fizetésért szinte senki nem mozdulna, még a 20 százalék is csak a megkérdezettek 6 százalékát késztetné váltásra. A negyedével nagyobb pénz is csupán 8 százalékuk számára vonzerő, vagyis összességében a 25 százalékkal nagyobb pénz miatt az informatikusok mintegy 15 százaléka váltana.

A 30 százalékos emelés már az a határ, ami nem hagyná érintetlenül a hazai informatikusok közel a felét, egyötödük azonban még ekkor is kitartana régi munkáltatója mellett. Az „alsó kategóriás” fizetésemelési ígéretek ellenére is lojális munkavállalók között többségében vannak a 40 évesnél idősebbek , a 18 évesnél fiatalabb gyermekkel rendelkezők, valamint a legalább 15 éve a szakmában dolgozók. A legalább másfél évtizede informatikusként dolgozók fele még negyedével nagyobb pénzért sem hagyná ott jelenlegi állását. A váltási hajlandóság nagyobb az egyedülállók, a gyermektelenek, illetve a pályakezdők körében.

A kutatás alapvetően arra kereste a választ, hogy az informatikusok szerint milyen készségek és tulajdonságok járulnak hozzá leginkább szakmai karrierjükhöz. Az informatikusok szerint az előmenetel legfontosabb tényezői a szakmai tudás és a szorgalom. A külföldi munkatapasztalatot alig 7 százaléknyian ítélték nagyon fontosnak. A nyelvtudásnak csak azoknál a cégeknél van szerepe, ahol külföldi a tulajdonos .A szervezőkészségnek azok körében van az átlagosnál nagyobb jelentősége, akik legalább 15 éve vannak már a pályán. A kutatás egyébként 210 hazai it-szakember rendszermérnökök, adatbázis- és alkalmazásfejlesztők, hálózati mérnökök, IT projekt menedzserek és informatikai biztonsági szakértők bevonásával készült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.