BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 30 millió iPhone-t adott el az Apple

Hiába a megugró iPhone értékesítés, az április-júniusi időszak meglehetősen visszafogott teljesítményt hozott az Apple-nél. A társaság minimális mértékben növelni tudta forgalmát az egy évvel korábbihoz képest, azonban a harmadik üzleti negyedév nyeresége közel kétmilliárd dollárral maradt el a 2012-estől.

A pozitívumok között értékelhetik a befektetők az Apple harmadik üzleti negyedéves – április-júniusi időszakra vonatkozó – jelentése kapcsán, hogy sikerült alaposan feltornázni a cég zászlóshajójának számító iPhone-ok értékesítését. Míg egy évvel ezelőtt 26 millió darabot adtak el, addig a mostani három hónapos időszakban 31,2 milliót sikerült értékesíteniük.

Az iPad-ek esetében már nem sikerült ez a bravúr, és hiába értékesítettek világszerte 14,6 milliót az almáslogójú cég táblagépéből, ez 2,4 millióval kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Visszaesést mértek a cég számítógépeinek forgalmában is, 3,8 millió Mac talált gazdára az április-júniusi időszakban, ami 200 ezerrel kevesebb, mint 2012 hasonló időszakában.

Ami viszont pozitív jel lehet a jövőre nézve, alaposan megnőtt a társaság kínai értékesítése. A harmadik üzleti negyedévben 43 százalékkal nőtt a távol-keleti országból származó bevétele éves összevetésben.

Az Apple az április-júniusi időszakra 35,3 milliárd dolláros bevételről számolt be, ami 300 millióval több, mint egy évvel korábban. A cég nyeresége ugyanakkor jelentős mértékben visszaesett. Míg 2012 harmadik üzleti negyedévében 8,8 milliárd dolláros profitot ért el az almáslogójú társaság, addig az idén „csak” 6,9 milliárd dollárosat.

A befektetők egyébként nem voltak elégedetlenek a vállalat teljesítményével, a tőzsdezárás utáni kereskedés során 5 százalékot drágultak a társaság részvényei. Ebben a kedvező kínai adatok, a növekvő iPhone értékesítés mellett valószínűleg az is nagy szerepet játszott, hogy bejelentették, növelik a részvényvisszavásárlás ütemét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.